Velika Britanija se sooča s težavo uporabe mobilnih telefonov med vožnjo

25. 9. 2017 | Jure Šujica
Deli

Kljub vozniški neizkušenosti so ravno mladi tisti, ki se najtežje izogibajo uporabi mobilnega telefona, medtem ko so za volanom.

Iz Velike Britanije prihajajo zanimivi rezultati o uporabi mobilnega telefona med vožnjo, ki jo je opravil Kraljevi avtomobilski klub RAC. V raziskavi, ki so jo izvedli pred kratkim so namreč ugotovili, da 9,2 milijona voznikov v Veliki Britaniji med vožnjo uporablja mobilni telefon. Pri tem so kot glavni razlog za njegovo uporabo med vožnjo navedli upravljanje satelitske navigacije (26 %) in sprejemanje dohodnih klicev (19 %).

Raziskava je tudi pokazala, da so uporabi mobilnega telefona najbolj podvrženi mladi, stari med 18 in 24 let. Hkrati se je pri tej starostni skupini izkazalo, da je uporaba mobilnega telefona glavni povzročitelj prometnih nesreč, v kar 40 % nesreč se je namreč izkazalo, da je povzročitelj pred nesrečo opravljal telefonski klic ali kako drugo dejavnost, povezano z mobilnim telefonom, ki zmanjšuje voznikovo pozornost. V Veliki Britaniji so sicer pred štirimi meseci spremenili zakon, ki po novem za voznike začetnike predvideva odvzem vozniškega dovoljenja, če je med vožnjo ugotovljena uporaba mobilnega telefona.

Enake težave opažamo tudi v Sloveniji

Kot kaže, pa se perečega problema zavedajo tudi proizvajalci mobilnih telefonov. Apple je tako s svojo zadnjo nadgradnjo operacijskega sistema iOS predstavil novo funkcijo z imenom Do not Disturb While Driving, ki samodejno ugotovi, ali uporabnik vozi avtomobil, in avtomatsko preprečuje prejemanje telefonskih klicev in SMS-sporočil. Poleg tega pa na trgu že dlje časa obstajajo sistemi, ki preprečujejo uporabo mobilnega telefona med vožnjo, a žal od voznika zahtevajo, da jih vklopi sam, s čimer je njihova učinkovitost precej zmanjšana.

O problematiki uporabe mobilnega telefona med vožnjo smo sicer pred časom pisali tudi Avto Magazinu, kjer smo navedli podatek, da v Sloveniji policisti na leto zabeležijo več kot 20.000 primerov (nepravilne) uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Kazen za tovrsten prekršek je sicer pri nas bistveno nižja kot na Otoku, saj znaša 120 evrov, tako za mlade kot tudi izkušenejše voznike, pri čemer zakon za prekršek ne predvideva nobenih kazenskih točk.

Jure Šujica

Foto: Apple, arvih AM

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja