Video: Akrapovič za BMW M3 in M4

16. 8. 2014
Deli

Le nekaj mesecev po prihodu na trg sta BMW M3 in M4 dobila tudi Akrapovičeve izpuhe.

Na voljo sta dve možnosti. Sistem linije Slip-On je izdelan iz titana (nekaj pomembnih delov je izdelanih v lastni Akrapovičevi livarni) in zagotavlja povečanje moči (za 5,4 kilovata pri 4.400 vrtljajih, navor pa za 17,4 njutonmetra pri 2.350 vrtljajih), poleg tega je seveda tudi precej lažji.

Druga možnost je namestitev povezovalnih cevi Evolution, ki skupaj z linijo Slip-On povzdignejo model M3/M4 na še višjo raven. S povečanjem moči za 7,5 kilovata pri 5.200 vrtljajih in za 16 njutonmetrov večjim navorom pri 2.450 vrtljajih je bil celoten sistem linije Evolution ustvarjen za zagotavljanje čim bolj prostega pretoka izpušnih plinov, kar so dosegli z odstranitvijo drugega kompleta katalizatorjev (v primerjavi s serijskim sistemom). S tem je zagotovljena večja zmogljivost v celotnem območju vrtljajev in še manjša masa.

Seveda ni pomemben le prirastek moči in navora: pri Akrapovičevih izpuhih gre tudi za zvok. Le prisluhnite videu – in ne pozabite naviti zvočnikov do konca!

Pa še video o tem, kako so pri Akrapoviču izpuha razvijali. M4 smo na cestah v okolici Ivančne gorice opazili približno v času mednarodne predstavitve, v tovarni pa je bil menda že kaka dva meseca prej.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"