Video: Avtonomni Mustang je prišel do cilja, a brez težav ni šlo

13. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli
Video: Avtonomni Mustang je prišel do cilja, a brez težav ni šlo (foto: Siemens)
Siemens

Avtomobil je večkrat zavil s proge, pred trkom v bale sena pa ga je nekajkrat rešil voznik, ki je sedel znotraj vozila.

Včerajšnji začetek Festivala hitrosti v britanskem Goodwoodu je postregel tudi z zgodovinskim trenutkom, saj se je – kot smo dan pred tem napovedali tudi pri Avto magazinu – gorsko hitrostne dirke prvič v zgodovini festivala v Goodwodu udeležil avtonomni avtomobil v podobi Forda Mustanga Coupeja iz leta 1965. Za izdelavo tega so zaslužni nemško podjetje Siemens in študenti univerze v Cranfieldu.

Čeprav smo poročali, da se bo avtomobil s progo spopadel sam, pa ni bilo tako, saj so bili v kabini še štirje člani ekipe, ki je sodelovala pri razvoju avtomobila ali, bolje rečeno, tehnologije za avtonomno vožnjo, vgrajeno vanj, med njimi k sreči tudi voznik. Avtomobil je imel namreč na celotni progi kar nekaj težav s tem, da je ostal na cesti, nekajkrat pa je moral v njegovo delovanje poseči tudi voznik.

Kljub vsem težavam na progi pa je Mustang po slabih petih minutah vseeno uspešno prišel do cilja 1,86 kilometra dolge proge. S prikazanim so bili avtorji projekta precej zadovoljni in verjamejo, da ji bo v naslednjih dneh – hitrostne preizkušnje bodo potekale vsak dan vse do konca vikenda – rezultat in delovanje avtomobila še uspelo izboljšati.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja