Bosch: znova rast

24. 5. 2012
Deli

Bosch, eden vodilnih ponudnikov različnih avtomobilskih tehnologij v svetu, je tako globalno kot v Sloveniji v poslovnem letu 2011 še enkrat dosegel rast. Znova je tudi naraslo število zaposlenih in to na globalni ravni kar za okoli 19 tisoč, pri nas pa za 100, kar pomeni, da Bosch zaposluje dobrih 900 ljudi v Sloveniji. Pri nas je njihova prodaja v primerjavi z lanskim letom narasla za slabih 6 odstotkov (na 51 milijonov evrov), naložbe pa so povečali za 38 odstotkov na 11 milijonov evrov.

Bosch seveda ponuja veliko več kot le avtomobilske sisteme, a ti vseeno zavzemajo 59-odstotni delež njihovih poslov; tu je njihova prodaja globalno narasla za 8,2 odstotka na 30,4 milijarde evrov, celotni grupi pa je prodaja narasla za 9 odstotkov. Prisotni so na vseh celinah, države, kjer opravljajo svoje posle, pa predstavljajo 97 odstotkov globalnega BDP. Med pomembnejšimi dejavnostmi so tudi diagnostični sistemi, servisi (v Sloveniji jih je 21, na svetu pa 15 tisoč), orodja za menjavo in uravnoteženje gum, ročna orodja, varnostni sistemi ter ogrevalna tehnika. Kar 39 tisoč ljudi, ki deluje v njihovih razvojnih centrih, letno prijavi preko 4 tisoč patentov, kar pomeni povprečno 16 na dan.

Samo za našo internetno stran smo (po angleško) povprašali še generalnega direktorja skupine Bosch v tako imenovani regiji Adria Javierja Gonzaleza Pareja, katere novosti nas čakajo v avtomobilski industriji. Povzetek njegovih odgovorov imate na kratko opisan tu, začenši z organiziranostjo podjetja. Tako imenovano področje Adria obsega Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško, BIH, Srbijo, Črno Goro in Kosovo. Dejal je, da ima Skupina Bosch samo na Madžarskem okoli 8.000 zaposlenih, če pa štejemo vse omenjene države pa jih je več kot 9.000. Samo v Sloveniji so povečali proizvodnjo za več kot 10 odstotkov in prodajo za 6 odstotkov, kar je v teh kriznih časih prej izjema kot pravilo. Če upoštevamo, da so zgolj  pri električnem orodju lani predstavili več kot 100 izdelkov, potem lahko potrdimo našemu govorcu, da stremijo k inovativnosti. Malce za šalo smo ga povprašali še o električnih kolesih in njegov odgovor je bil, da je Skupina Bosch lani začela z velikim poslom. So dobavitelji kar 40 proizvajalcem in hočejo zasesti 20 odstotkov trga v Evropi. Glede avtomobilske industrije pa Pareja meni, da so v bencinskih in turbodizelskih motorjih še velike rezerve pri učinkovitosti, hkrati pa je treba vedeti, da so električni avtomobili že tu. Toda do vsesplošne uporabe bodo morali prevoziti še veliko poti. (VK, AM)

KAMERA: Aleš Pavletič

MONTAŽA: Danijel Čančarevič

Video: Bosch intervju