Video: Festival of Speed terjal novo žrtev v obliki Forda RS200

15. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli
Video: Festival of Speed terjal novo žrtev v obliki Forda RS200 (foto: Profimedia)
Profimedia

Ob tem je zanimivo, da je enak tip avtomobila na omenjeni preizkušnji doživel nesrečo tudi na lanski dirki, takrat pa je bil v nesreči udeležen Doranov oče.

Ford RS200 je še eden v vrsti avtomobilov, ki so se v osemdesetih letih borili v zloglasni kategoriji B svetovnega prvenstva v reliju, in čeprav med širšo javnostjo morda ni tako dobro znan, kot na primer Peugeot 205 Turbo 16 ali Lancia Delta S4, med ljubitelji reli avtomobilov vseeno velja za pravo klasiko, zato je škoda prav vsakega avtomobila, ki doživi nesrečo.

Z omenjenim avtomobilom, ali bolje rečeno dirkalnikom – gre namreč za vozilo z 935 'konji' (688 kilovati), namenjeno dirki na Pikes Peak – je na gorsko hitrostni dirki letos nastopil Liam Doran. Avtomobil je sicer v lasti Pata Dorana, znanega dirkača, ki je v Goodwoodu z enakim tipom avtomobila nesrečo doživel lani, a je bil avtomobil že naslednji dan nazaj na cesti. Omenjeni dirkalnik, s katerim je nastopil Liam Doran, je sicer eden od najhitrejših avtomobilov na svetu, saj po zaslugi obsežnih predelav iz mirovanja do 100 kilometrov na uro pospeši v le 1,7 sekunde.

Do nesreče je prišlo kaj hitro, le dobrih 15 sekund po začetku dirke, ko je vozilu iz neznanega razloga nenadoma odtrgalo pokrov motorja na zadku vozila. Doran je zaradi izgube oprijema, ki mu ga je zagotovil aerodinamični paket na pokrovu, v trenutku izgubil oblast nad vozilom, se zavrtel in treščil v zaščitno ograjo. V nesreči sicer ni utrpel hujših posledic, česar pa ne moremo reči za avtomobil, ki je pozneje začel še goreti. Upajmo le, da motor pri tem ni bil huje poškodovan in da bo avtomobil že kmalu nazaj na cesti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja