Video in fotogalerija: Porsche 911 GT3

6. 8. 2013
Deli

Citiramo iz revije: "Pred nemškim hotelom, kjer je potekala mednarodna predstavitev zelo ozkega kroga povabljencev (hvala, Porsche, da smo lahko edini iz Slovenije zastopali novinarski ceh), je bil tovornjak s pripadajočim šotorom in velikim napisom Porsche Motorsport. Bi lahko bilo bolj očitno?"

Običajno tovornjak uporabljajo na pokalnem tekmovanju Porschejev, tokrat pa je bil bolj kot ne pralnica serijskim 911 GT3. Toda naj vas beseda serijski nikar ne zavede: to je tisti 911, ki se najraje podi po stezi. Ni najmočnejši, saj so bratje s turbopuhali veliko močnejši, prav tako ne smemo pozabiti na lažje in našpičene različice RS, pa vendar ... Čas 7 minut 25 sekund na Nurburgringu je dokaz, da so ovinki njegov najljubši poligon, saj je veliko močnejši 911 Turbo S (560 'konjev') zaradi večje hitrosti na ravninah hitrejši le za nekaj sekund.

Potem pa preberem uvodni odstavek in se zasmejim. Hudiča, saj vendar govorimo o različici GT3, ki ima kar 475 'konjev'! Zato teorije o pomanjkanju moči pustimo za Dacio ali Kio, saj govorimo o vrhunskem izdelku tovarne iz Stuttgarta. Pravzaprav je 911 GT3 eden redkih novodobnih avtomobilov, ki se lahko pohvali z atmosferskim motorjem. Čeprav so nekateri zaradi večje porabe goriva (hmm, z madžarskim kolegom sva imela povprečje 19 litrov na 100 kilometrov, toda morali me boste mučiti za priznanje, da so bile hitrosti velikokrat med enko in dvojko, pa sploh ne govorimo o avtocesti) in izpusta tako osovraženega CO2 atmosferske motorje že odpisali, imajo svoje prednosti. Bistveni sta dve: zvok visoko vrtečega se motorja in zelo zvezno pospeševanje, ko lahko cel ovinek drsiš, hkrati pa ne moliš, da bi se prav v tistem trenutku zbudilo turbopuhalo in ravnotežje sil spremenilo v nesrečo. Surova moč, to je znano že dolgo, še zdaleč ni vse. Pomembnejša sta užitek in občutek, da tehnika dela vozniku v korist, ne pa samo številki na štoparici.

Več o novem Porscheju 911 GT3 pa v reviji, ki izide pojutršnjem. Poglejte si še priloženo fotogalerijo in predvsem dva videa: prvi za občutke in drugi za razlago najpomembnejših tehničnih novosti. (AMr)

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"