Video: Jeep Grand Cherokee novi rekorder na en kilometer

7. 5. 2019 | Jure Šujica
Deli
Video: Jeep Grand Cherokee novi rekorder na en kilometer (foto: FCA)
FCA

Rekord je bil postavljen na zaledeneli površini Bajkalskega jezera v Rusiji.

Ob poplavi športnih terencev je na trgu vse več takšnih, ki resnično ponujajo tudi nekaj športnega karakterja. Med pionirji na tem področju je brez dvoma Jeep Grand Cherokee, ki je leta 2006 na trg prišel v različici SRT8, v kateri se je skrival 6,1-litrski osemvaljnik Hemi s 313 kilovati oziroma 420 'konji' moči. Ta pa na veselje mnogih v novejši izvedbi kljub vse strožjim zahtevam okoljevarstvenikov še vedno ostaja v Jeepovi ponudbi in še naprej podira rekorde.

V zadnji različici najmočnejšega Grand Cherokeeja, ki zdaj nosi oznako Trackhawk, tako pod pokrovom razgraja že 6,2-litrski pogonski agregat, ki ob pomoči kompresorja vozniku ponuja 710 'konjev' oziroma 522 kilovatov moči (mimogrede, enak motor najdemo v Dodgeu Challengerju z oznako Hellcat). Povsem razumljivo je torej, zakaj gre za enega od najhitrejših športnih terencev na trgu oziroma po uradnih meritvah kar najhitrejšega na razdalji enega kilometra, kar je pred kratkim dokazal na zaledenelem Bajkalskem jezeru, kjer je dosegel hitrost 280 kilometrov na uro.

Povprečna hitrost 257 kilometrov na uro

Omenjena hitrost je najvišja dosežena hitrost kateregakoli športnega terenca na omenjenem jezeru, postavljena pa je bila v sklopu nedavnega dogodka 2019 Speed Days of the Baikal Ice Motor Sports Festival. Omenjeni avtomobil je tako na omenjeni prireditvi na razdalji enega kilometra z mirujočim startom dosegel povprečno hitrost več kot 100 kilometrov na uro, z letečim startom pa je povprečna hitrost znašala 257 kilometrov na uro. Najvišja dosežena hitrost je med zadnjim testom znašala 280 kilometrov na uro, kar pa naj bi bilo celo 10 kilometrov na uro manj, kot naj bi bil avtomobil dejansko sposoben doseči.

Da gre za veljaven rekord, dosežen v skladu s pravili Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), je potrdila tudi Ruska avtomobilistična zveza RAF, vseeno pa je bil avtomobil za preizkus nekoliko prilagojen. Z njega so tako odstranili vse nepotrebne komponente, optimizirali pa so mu tudi nivo goriva v rezervoarju in s tem, kolikor je bilo le mogoče, zmanjšali njegovo težo.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel