Video: Lamborghini Aventador SVJ prinaša naboljše razmerje med močjo in težo

24. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli
Video: Lamborghini Aventador SVJ prinaša naboljše razmerje med močjo in težo (foto: Lamborghini)
Lamborghini

Obut pa bo v Pirellijeve pnevmatike Suer Troffeo, izdelane posebej za Lamborghinijeve avtomobile.

Filozofija ali bolje rečeno politika označevanja vozil z vrha ponudbe pri Lamborghiniju je jasna. Najprej pride osnovni model, nato sledijo morebitne različne izvedbe z nekaj več moči ali zgolj ročnim menjalnikom, pozneje pa še najmočnejša in zaradi omejene 'naklade' tudi najekskluzivnejša izvedba z oznako SV. A ne pri Aventadorju, kjer je sicer SV pred časom že bil predstavljen, osrečil pa bo 600 kupcev. Ta bo namreč dobil še nadgradnjo z oznako SVJ.

Aventador Super Veloce Jota bo polno ime novinca, ki ga Lamborghini že nekaj časa preizkuša na dirkališču Nürburgring. Z njim bo namreč nadaljeval zgodbo 28 primerkov Diablo SVJ in le ene Miure SVJ. Da bodo proizvodne številke tokrat bistveno višje, je zato utopično pričakovati, o njih pa pri Lamborghiniju še molčijo.

Tarča: Nürburgring

Le malenkost bolj radodarni so z informacijami, povezanimi z motorno močjo in težo vozila. 12-valjni motor naj bi tako najverjetneje proizvedel nekje med 770 in 780 'konji' (556 in 562 kilovati) moči, tehtal pa naj bi manj kot 1.525 kilogramov, kolikor sicer znašata moč in teža Aventadorja SV. Znano pa je na drugi strani razmerje moči in teže vozila, ki znaša 2.03 kilograma na eno 'konjsko moč'.

Se pa Lamborghini na zgoraj omenjenem nemškem dirkališču medtem najverjetneje že pripravlja na nov podvig, ki bi ga lahko opravil kmalu po prihodu avtomobila na ceste – postavitev rekorda med serijskimi avtomobili. Ta sicer od lanskega leta po zaslugi Porscheja 911 GT2 RS znaša 6 minut in dobrih 52 sekund, a glede na to, da se je Lamborghini Huracan Performante temu času približal na manj kot štiri sekunde, je zelo verjetno, da ga bo Aventador SVJ le še izboljšal.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"