Video: McLaren P1 se predstavi

15. 2. 2013
Deli

Do ženevskega avtomobilskega salona so še trije tedni in tam bodo pri McLarnu tudi uradno razkrili svojega novega superšportnika McLaren P1.

A McLaren P1 vsaj oblikovno seveda že nekaj časa ni več skrivnost, saj so ga napovedovali že za lanski pariški salon, pa tudi sicer v javnost uhaja vse več podrobnosti. Jasno je, da si monokok iz ogljikovih vlaken deli s svojim manj zmogljivim in cenejšim bratom MP4-12C in da bo imel tudi ostale dele karoserije iz 'karbona'. Govorice pravijo, da bo 3,8-litrski V8 z dvema turbopuhaloma zmogel okoli 800 (v MP4-12C jih zmore 612) 'konjev', skupaj s sistemom KERS (Kinetic Energy Recovery System, znan iz formule 1) pa krepko čez 950 'konjev', kar pomeni več kot 600 'konjev' na tono. Veliko dela so imeli z arodimamiko in rezultat je koeficient zračnega upora okoli 0,34 ter okoli 6000 njutnov aerodinamične sile na podlago in končna hitrost preko 380 kilometrov na uro. Naredili jih bodo le 500, cena pa naj bi se gibala tam nekje okoli 800.000 angleških funtov brez dajatev (ali pri nas recimo milijon in pol evrov).

Kakšnen je McLaren P1 v notranjosti, lahko vidite tule.

Za razliko od McLarna F1, ki je imel tri sedeže in BMW-jev motor, bo P1 (kot projekt 1) klasičen dvosed z McLarnovim srcem, vrata pa se mu bodo odpirala navzgor. In ko smo že pri legendarnem McLarnu F1, ki so ga nehali delati pred petimi leti: ali ste vedeli, da je Rowan Atkinson, priljubljeni Mr. Bean, pred kratkim naredil za dober milijonček evrov škode?

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja