Video oglasi po novem tudi na zaslonih infotainment sistemov?

11. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Vsebina oglasov naj bi se generirala glede na položaj vozila in kje se najpogosteje vozimo.

Vajeni smo že, da vsaki dobri novosti slej ko prej sledi tudi vsaj kakšna slaba in nič drugače ni niti v avtomobilskem svetu. Veliko novih avtomobilov je danes že opremljenih s tako imenovanimi infotainment sistemi, ki na enem mestu prikazujejo najrazličnejše podatke: od navigacije, radijskih postaj in delovanja klimatske naprave, vremena, novic in podobno. Očitno pa se tovrstnim sistemom obeta 'nadgradnja', ki bi znala marsikoga pošteno ujeziti – oglasi.

Po poročanju ameriškega spletnega portala Siliconbeat naj bi namreč ameriško podjetje naznanilo novico o prihodu platforme, povezane s svetovnim spletom, ki bo podjetjem omogočalo posredovanje oglaševalskih sporočil na zaslone zabavno-informacijskih sistemov v vozilu. Tovrstna rešitev je po mnenju predsednika podjetja Telenav Dr. H.P. Jina še posebej zanimiva za avtomobilska podjetja sama, saj bi na ta način lahko stroške, ki jih imajo z zagotavljanjem povezanosti svojih vozil s spletom, lahko prenesli na oglaševalce same.

Možnost izklopa storitve, a proti doplačilu

Sistem bo za zagotavljanje kar največje učinkovitosti spremljal lokacijo vozila, kje se premika, poleg tega pa bo beležil tudi kje se vozilo najpogosteje giblje. Na ta način bo nato izbral in vozniku ponudil oglase za izdelke in storitve, ki bi ga najbolj zanimale. Ti se bodo v obliki statičnih slik ali animacij predvajali vsakič, ko bo vozilo mirovalo, izključena pa je možnost, da bi bili oglasi opremljeni tudi z zvokom. To naj bi namreč za voznika pomenilo preveliko motnjo pozornosti.

Čeprav naj bi bili potrošniki po besedah izvršnega direktorja Telenava Ky Tanga veseli oglasov, za katere menijo, da so jim koristni, pa naj bi po vzpostavitvi storitve vseeno ponudili možnost izbire sistema, ki ne bo predvajal oglasnih sporočil. Ob tem pa obstaja nevarnost, da bodo takšni avtomobili dražji, saj bi z uvedbo oglaševanja v avtomobilih proizvajalci vozil stroške za vzdrževanje povezave med avtomobilom in spletom prenesli na potrošnike, ki oglasov v svojih vozilih ne želijo.

Jure Šujica
Foto: Arhiv AM

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja