Video: Citroen C5 Aircross prihaja v Evropo

24. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Sprva bo na voljo z dvema dizloma in dvema bencinskima motorjema, čez dobro leto dni prihaja še hibrid.

Že več kot leto dni je minilo, odkar je Citroen v kitajski prestolnici Šanghaj predstavil večjega brata tudi pri nas dokaj priljubljenega C4 Aircrossa. In če je bil novinec sprva rezerviran zgolj za daljni azijski trg, zdaj končno prihaja tudi v Evropo. Tam se bo za svoj delež pogače na hitro rastočem trgu športnih terencev boril proti Nissanu Qashqaiju, Seatu Ateci in ne nazadnje Škodi Karoqu, pri čemer je od celotne trojice še nekoliko večji.

C5 Aircross – tako kot model C4 se zdaj tudi C5 seli med športne terence – je zasnovan na platformi EMP2, ki si jo deli s Peugeotom 3008. Avtomobil je tako dolg 4,5 metra, pri čemer je med obema premama 2,73 metra prostora. Prostornost kabine se najbolje kaže v tem, da ponuja prostor sedmim potnikom, v primeru pospravljenih zadnjih dveh sedežev – ki sta enakih dimenzij kot tisti v prvih dveh vrstah – pa bo petim potnikom v prtljažniku na voljo med 580 in 720 litri prtljažnika.

Čeprav si novi Aircross platformo deli z omenjenim Peugeotom, pa naj bi med vožnjo ponujal precej več udobja. Zahvala za to gre novi generaciji hidravličnega vzmetenja, ki naj bi po besedah Citroena zagotavljalo vožnjo, primerljivo z letenjem na čarobni blazini, tudi na neravnem terenu. Za še večje udobje med vožnjo bo skrbelo novo in nekoliko debelejše oblazinjenje, bogat pa bo tudi nabor dodatne opreme. V Evropi bo tako na voljo pet paketov notranje opreme, avtomobili pa bodo opremljeni z digitalno armaturno ploščo, osempalčnim zaslonom informativno-zabavnega sistema, tehnologijo brezžičnega polnjenja mobilnega telefona in še bi lahko naštevali.

Terenski videz 'le šminka'

Pričakovano bogat bo tudi nabor varnostnih pripomočkov, ta naj bi zajemal 360-stopinjsko kamero za nadzor okolice vozila, kamero za nadzor prometa, vgrajeno v vzvratno ogledalo, aktiven radarski tempomat ter sistem za opozarjanje pred nenamerno menjavo voznega pasu.

Po pričakovanjih naj bi prvi avtomobili v prodajne salone prišli proti koncu leta 2018, cenovno naj bi se približal omenjenemu bratrancu z levom na pokrovu motorja, kupcem pa bo že v začetku na voljo nabor dveh dizlov – BlueHDi 130 in 180 – ter dveh bencinskih motorjev Puretech 130 in Puretech 180. Ti bodo opremljeni s šeststopenjskim ročnim ali osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Kljub križanskemu videzu pa bodo vse različice opremljene zgolj s pogonom na sprednji kolesni par. Štirikolesni pogon bo namreč rezerviran za hibridno izvedbo, ki k nam prihaja konec prihodnjega leta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja