Video: S traktorjem prvič več kot 200 kilometrov na uro!

21. 11. 2019 | Jure Šujica
Deli
Video: S traktorjem prvič več kot 200 kilometrov na uro! (foto: Youtube: JCBmachines)
Youtube: JCBmachines

Nov hitrostni rekord so potrdili tudi pri Guinessovi knjigi rekordov.

Traktorji in drugi podobni delovni stroji so tisti, ki avtomobiliste najpogosteje spravljajo ob živce s svojo počasno vožnjo. A čeprav takšnih v prometu ni, pa to ne pomeni, da tudi traktorji ne morejo biti hitri – vsaj v obliki prototipov. Enega izmed takšnih je pred časom izdelalo priznano britansko podjetje za izdelavo delovnih strojev JCB in z njim postavilo nov hitrostni rekord med tovrstnimi vozili.

Prvo različico predelanega traktorja s primernim imenom Fastrac je ekipa mladih inženirjev britanskega podjetja razvila sredi poletja in že takrat so z njimi uspeli doseči zavidljive hitrosti, a hkrati – ob pomoči motociklističnega dirkača Guya Martina – prišli do spoznanja, da je rezerve še precej. Pred nekaj dnevi je tako luč sveta uzrl rezultat večtedenskega dela in razvoja, ki je prinesel občuten skok naprej.

Ekipi je tako prvič v zgodovini uspelo na letališču Elvington preseči mejo 200 kilometrov na uro. V dveh vožnjah (v eno in drugo smer) so na razdalji enega kilometra dosegli povprečno hitrost 217,39 kilometrov na uro. Dogodek so spremljali tudi komisarji Guinessove knjige rekordov in tudi uradno potrdili dosežek, ki si ga, če tega še niste storili, lahko ogledate v zgornji povezavi.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"