Generalni direktor Nissana osumljen kraje 34 milijonov evrov

20. 11. 2018 | Jure Šujica
Deli
Generalni direktor Nissana osumljen kraje 34 milijonov evrov (foto: Renault)
Renault

Oblasti mu pripisujejo nezakonito pridobljeno premoženjsko korist v višini 34 milijonov evrov!

Kot strela z jasnega je včeraj odjeknila novica, da so japonske oblasti po prihodu v državo aretirale generalnega direktorja koncerna Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlosa Ghosna. Razlog za aretacijo? Ghosn naj bi bil osumljen številnih goljufij, med drugim na področju trgovanja z delnicami, poleg tega pa naj bi bil osumljen utaje davkov, zaradi česar naj bi si nezakonito pridobil kar 34 milijonov evrov.

Japonske oblasti so po poročanju tujih medijev 64-letnika prijele na letališču v Tokiu, hkrati pa so iz enakih razlogov aretirale še enega visokega predstavnika v podjetju, Grega Kellyja. A čeprav Ghosn še ni dobil nikakršne obsodbe, se je v povezavi z aretacijo že odzvalo podjetje, ki je generalnega direktorja podjetja odpustilo z njegovega položaja, zadeve pa pri Nissanu še niso komentirali.

Ghosn je sicer eden izmed najpomembnejših ljudi v avtomobilski industriji. Leta 1996 je namreč postal generalni direktor Renault, tri leta pozneje pa je enako vlogo prevzel pri Nissanu, ki ga je Renault istega leta odkupil in rešil pred propadom. Leta 2016 je nato prevzel še vodenje znamke Mitsubishi. A če je bila poteza usodna za Ghosnov položaj na Japonskem, se pri Renaultu še niso odzvali na obtožbe, zato odločitev ostaja skrivnost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja