Volkswagen Golf GTI Clubsport S rekorden na Nürburgringu

4. 5. 2016
Deli

Volkswagnu je z Golfom GTI Clubsport S, ki ga je razvil ob štiridesetletnici kultnega Golfa, uspelo izboljšati rekord v vožnji s prednjim pogonom na dirkališču Nürburgring. Ta konec tedna si ga lahko ogledamo tudi na srečanju GTI-jev ob Vrbskem jezeru na Koroškem.

Osemindvajsetletni nemški dirkač Benny Leuchter je z njim v "zelenem peklu" dosegel čas 07:49:21 minute, od katerega bodo seveda morali biti hitrejši vsi prihodnji izzivalci. Avtomobil je bil prvi izmed le štiristotih navitih različic Golfa GTI Clubsport, ki s svojimi zmogljivostmi segajo že med dirkalne avtomobile in so nadgradnja Golfa GTI Clubsport.

Motor je tehnično zasnovan na 2-litrskem štirivaljniku TSI, razvije pa moč 310 'konj', kar mu zagotavlja razmerje 4,15 kilogramov avtomobilske teže na 'vlečnega konja'. Zadostuje za pospeške v 5,8 sekunde do 100 kilometrov na uro in največjo hitrost 265 kilometrov na uro, a njegove prave zmogljivosti pridejo do izraza predvsem v rokah izkušenega voznika, kar je dokazal tudi na Nürburgringu.

Seveda ni vse le v motorju, saj so Golfu GTI Clubsport S namenili tudi dirkalno šasijo z zaporo diferenciala in nastavljivim sistemom ESC, ki pozneje poseže v zdrs avtomobila. Možna tudi posebno nastavitev prav za dirkališče Nürburgring. K boljšemu položaju avtomobila na podlagi prispevajo tudi aerodinamika, ki ga potiska k tlom, gladke gume Michelin Sport Cup 2 na 19-palčnih lahkih platiščih in na vročino neobčutljive zavore.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel