Volkswagen je objavil podrobnosti največje električne ofenzive v zgodovini

7. 12. 2018
Deli

Dobro leto dni pred začetkom proizvodnje Volkswagnovega prvega električnega avtomobila I.D-ja je direktor Volkswagnove skupine Herbert Diess v družbi direktorjev 30 Volkswagnovih dobaviteljev objavil podrobnosti električne ofenzive, ki jo bodo začeli z začetkom prodaje Volkswagna I.D. čez dobro leto in bo največja širitev električnega avtomobilskega programa do zdaj.

Volkswagnova skupina, poleg Volkswagna torej tudi Audi, Škoda in Seat, namerava v prvem valu izdelati okoli 15 milijonov električnih avtomobilov, kar je pet milijonov več, kot pa so jih sprva načrtovali. V širitev električnega programa bodo do leta 2023 vložili več kot 11 milijard evrov, vloženi denar pa bodo razdelili med razvojne programe e-mobilnosti, digitalizacije, avtonomizacije vožnje in nove mobilnostne storitve. Več kot devet milijard evrov bodo namenili razvoju avtomobilov iz električne skupine I.D.

Herbertu Diessu se je na predstavitvi programa pridružilo tudi 30 direktorjev podjetij, ki so se razvoju električnih avtomobilov kot dobavitelji sklopov, oblikovalci in razvijalci tehnologij pridružili veliko prej, kot pa je to sicer v avtomobilski industriji običajno. Kot so povedali pri Volkswagnu, so zaradi električnega programa redefinirali sodelovanje z dobavitelji in jih zaprosili za nasvete, kako naj električne avtomobile izdelujejo kar se da kakovostno in učinkovito. S tem oblikujejo tudi merilo za to, kako naj v sodelovanju izvedejo prehod v mobilnost prihodnosti in se prilagodijo kompleksni transformaciji, ki jo ta zahteva.

Volkswagnovi vodilni sicer pravijo, da bi radi električne avtomobile približali toliko voznikom, kot je le mogoče, in jim zagotovili preboj. Z družino I.D. bodo na ceste po letu 2020 zapeljali novo generacijo avtomobilov, ki bo optimalno izkoristila prednosti, ki jih omogoča električna mobilnost. Med drugim bodo njihovi avtomobili zagotavljali velike dosege, prostorne kabine, dinamične vozne lastnosti in povsem novo raven digitalne povezljivosti. Poudarili so tudi, da bodo vsaj do leta 2025 proizvodnjo dvignili na milijon električnih avtomobilov letno.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"