Volkswagen odšteva tedne do pričetka izdelave I.D. avtomobilov

4. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Čez natanko 100 tednov bo Volkswagen pričel s proizvodnjo električnih avtomobilov, že sedaj pa je oraniziral srečanje z vsemi dobavitelji.

Volkswagen se je očitno zelo zavzeto lotil priprav na začetek proizvodnje električnih avtomobilov. Le-ta naj bi se pričela (šele) čez natanko 100 tednov, ob tej priložnosti pa so v podjetju organizirali sestanek celotnega upravnega odbora znamke in dobaviteljev vgradnih komponent. Sestanek je bil organiziran v sklopu tako imenovanega srečanja MEB, ki ga je v Wolfsburgu, kjer je sedež podjetja, prejšnji teden pripravil Wolkswagen.

Razlog za tako zgoden sestanek je ta, da se Volkswagen, ki je še vedno na precej slabem glasu po fiasku z dizelskimi motorji, želi kar najbolje pripraviti na začetek proizvodnje. Zato je podjetje tudi že nominiralo preko 100 partnerskih podjetij, ki bodo veliko prej in bolj intenzivno udeleženi pri razvoju novih avtomobilov in uporabljenih tehnologij. S tem naj bi, kot je dejal Ralf Brandstätter, član upravnega odbora znamke predstavljali ključen element  električne ofenzive.

100.000 avtomobilov že prvo leto proizvodnje

Kako velika je ta ofenziva pove podatek, da namerava celotna skupina Volkswagen, kamor spadajo še Audi, Škoda, Seat in drugi v naslednjih petih letih svetu predstaviti kar 32 novih električnih avtomobilov. Poleg tega naj bi izmed omenjenih 32 kar 20 novih modelov, predstavljenih do leta 2022 nosilo Volkswagnovo značko. V ta namen naj bi tovarna v naslednjih petih letih za razvoj električnih avtomobilov namenila kar šest milijard evrov. Ste želijo postati vodilni proizvajalec električnih avtomobilov v Evropi.

Kako obsežen je zadan plan pove podatek Christiana Sengerja, podpredsednika oddelka za električne avtomobile. Slednji je namreč mnenja, da bo Volkswagen že leta 2020 izdelal 100.000 električnih avtomobilov, izdelanih na platformi za električne avtomobile, znani pod imenom MEB. Ob tem pa se je Senger dotaknil tudi že omenjenega tesnejšega partnerstva z dobavitelji. Le-to naj bi namreč občutno skrajšalo čas, potreben za izdelavo novega I.D. modela na vsega 11 mesecev.

Med prvimi avtomobili, s katerimi bo Volkswagen začel svojo električno ofenzivo, bodo I.D., I.D. Crozz in I.D. Buzz, modeli, ki smo jih v prototipni obliki tudi sami občudovali na septembrskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Omenjeno ofenzivo pa bodo po začetku v Evropi širili še v Azijo in Združene države Amerike.

Jure Šujica
Foto: Volkswagen

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol