Volkswagen predstavil novo Jetto

1. 7. 2010
Deli

Volkswagen je na newyorškem trgu Times predstavil svoj novi avtomobil za ameriški trg, Jetto. V ZDA, kjer bo najprej prišla v prodajo, naj bi bila prvi Volkswagen po New Beatlu, ki bo izdelan predvsem za ameriške kupce. Tudi izdelovali jo bodo v isti tovarni kot New Beatla, v Puebli v Mehiki.

Osnova tega modela je sicer na sedanji Golfovi platformi, toda prva naloga konstruktorjev je bila narediti avtomobil, ki bo cenovno primeren za ameriški trg, torej cenejši kot Golf. Prvi namig za novo obliko Jette so pri Volkswagnu predstavili že na januarskem detroitskem salonu, s študijo kupeja NCC. Jetta ima za sedem centimetrov daljšo medosno razdaljo kot dosedanja, daljša pa je za devet centimetrov.

Seveda to pomeni več prostora in udobja v novincu. Na trgu v ZDA jo bo VW ponujal tudi v različici Clean Diesel (s 140 'konji'). V Evropo bo nova Jetta prišla v začetku leta 2011, najmanjši turbodizelski motor pa bo pri nas 77-kilovatni (105 KM) TDI z zelo majhno povprečno porabo, 4, 1 litra goriva na 100 kilometrov, kar je vrhunski rezultat za 4, 6 metra dolgo limuzino. Pri Volkswagnu so tudi že objavili osnovno ceno za ameriško Jetto, in sicer bo stala 15.995 dolarjev. Jetta spada v nov Volkswagnov načrt za ZDA, kjer naj bi do leta 2018 potrojili prodajo na 800.000 avtomobilov. (TP)

Foto: Volkswagen

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"