Volkswagen UP! GTI uradno naprodaj

5. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

S tem bo kot tretji član dopolnil Volkswagnovo družino športnih družin, katero sta do sedaj zastopala le Golf GTI in Polo GTI.

Volkswagnovi avtomobili z oznako GTI so že dolga leta med najbolj priljubljenimi športnimi kombilimuzinami. Ravno lansko leto je Golf GTI praznoval 40. obletnico začetka proizvodnje. Kasneje se je ponudbi pridružil še Polo, ki bo v različici GTI na voljo tudi v pravkar predstavljeni zadnji generaciji. A z rastjo obeh omenjenih modelov in prihodom modela Up! na trg je bilo zanimanje za manjšo kombilimuzino vse večje. Prošnje je Volkswagen uslišal in s tem tednom je tudi uradno (v predprodaji) naprodaj Up! z oznako GTI.

Novi GTI sicer v marsičem spominja na izvirnika – Golfa GTI – iz leta 1976. Iz litrskega trivaljnika ob pomoči prisilnega polnjenja proizvede 115 'konjskih' moči, kar je le 5 konjev več od omenjenega Golfa, s katerim si deli tudi podobne dimenzije, tako zunanje, kot tudi znotraj kabine. Bo pa Up! GTI od predhodnika jasno nekoliko bolj zmogljiv. Od 0 do 100 kilometrov bo pospešil v 8,8 sekundah, končna hitrost pa bo znašala 196 kilometrov na uro.

Pravi GTI

Navzven se bo Up! GTI od klasične izvedbe razlikoval že na prvi pogled. Maska hladilnika bo tako oblikovana po vzoru čebeljega satovja, preko nje pa bo potekala rdeča črta, značilna za vse modele GTI. Avtomobil bo nameščen na 17-palčna platišča, spremenjeno vzmetenje pa bo avtomobil postavilo 15 milimetrov nižje k tlom. Na boku vozila bodo najbolj opazna črno obarvana ogledala, zadek pa bo krasila zajetna izpušna cev in črno obarvan strešni spojler.

Prepoznavno 'GTI-jevska' bo tudi notranjost, kjer bo voznika pričakal usnjen športni volan, prestavna ročica s prepoznavnimi tremi črkami na vrhu in pa športni sedeži s klasičnim karirastim vzorcem na sredini.

Cena avtomobila, ki ga je že mogoče naročiti, bo v predprodaji znašala 16.975 evrov.

Jure Šujica
Foto: Volkswagen

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"