Volkswagnov pogled v prihodnost Transporterja

26. 9. 2014
Deli

Na letošnji nemški mednarodni avtomobilski razstavi (IAA), ki je posvečena gospodarskih vozilom in pravkar poteka v Hannovru, je Volkswagen predstavil študijo z imenom Tristar in je pravzaprav nekak pogled v prihodnost, kakršen naj bi bil naslednik uveljavljenega Transporterja.

Oblikovalci si običajno lahko svojo domišljijo izživijo na študijah osebnih avtomobilov, tokrat pa so se pri VW odločili, da bodo kakšno leto pred spremembo rodu Transporterja že nakazali, v katero smer se bo ta kot novi serijski avtomobil razvil. Tristar je vsestranski kot švicarski žepni nož. Prilagodljiv, zanesljiv in vedno na mestu, pravijo pri VW. Predstavitev študije so posvetili tudi 30-letnici prve študije s pogonom syncro.

Tristarove izjemne terenske lastnosti dopolnjujejo prilagodljive možnosti transporta in natovarjanja, zato je lahko bodisi odlično servisno, transportno ali rekreativno vozilo. Širok poltovornjak s podaljšano kabino, stilskim zaščitnim lokom in kratko medosno razdaljo ima stalni štirikolesni pogon z mehansko zaporo diferenciala na zadnji premi in za 30 mm dvignjeno karoserijo. Primerno imenu so oblikovalci razvili tudi natančen, nov, pa vendar že znan oblikovalski slog: ostre linije po celotnem obsegu vozila, LED-žarometi in spremenjena arhitektura celotnega sprednjega dela ustvarjajo mogočno in široko podobo študije.

Monolitna armaturna plošča z obliko in preprosto funkcionalnostjo spominja na zgodnejše modele prvega Volkswagnovega kombija ('Bullija'). Prtljago ali tovor je mogoče naložiti v dveh ravneh: pod odprtim tovornim prostorom, na katerem je že nameščeno nadomestno kolo, je prostoren predal, zaščiten pred prahom in vodo. V kabini so poleg vrtljivih in pomičnih voznikovega in sovoznikovega sedeža tudi 20-palčni tablični zaslon ter najsodobnejši videokonferenčni in avdio sistemi, zaradi katerih bo Tristar odličen prostor za sestankovanje. Snovalci niso pozabili niti na kavomat.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja