Volvo in Ford skupaj med najbolj varnimi avtomobili ta trenutek

18. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli

Kljub svoji majhnosti je Volvo dosegel enega izmed najboljših rezultatov v zadnjih treh letih.

Organizacija Euro NCAP je v preteklih dneh izvedla šele druga letošnja testiranja novih osebnih vozil. V sklopu tokratnih preizkusov so preverjali varnost (zgolj) dveh vozil, Volva XC40 in Forda Focusa četrte generacije. Ob tem organizacija z zadovoljstvom ugotavlja, da sta obe vozili na preizkusnih trkih kljub letos uvedenim strožjim merilom ocenjevanja (tako kot pred njima prvi letošnji testni avtomobil Nissan Leaf) dosegla vseh pet zvezdic za varnost.

Čeprav gre torej v vseh treh primerih za zelo varne avtomobile, pa je med celotno trojico vozil najbolj izstopal najmanjši Volvov križanec, XC40, saj je za varnost odraslih potnikov v vozilu prejel kar 97 odstotkov vseh možnih točk, kar je eden izmed najboljših rezultatov v zadnjih treh letih. Hkrati je dobil najvišje število točk za varnost otrok (87 odstotkov) in za asistenčne tehnologije (76 odstotkov).

Na nekaterih področjih skoraj izenačena

Nekoliko slabše, a še vedno zelo dobro se je izkazal tudi Focus. Ta je sicer za varnost odraslih potnikov v kabini prejel nekoliko manj točk (85 odstotkov) kot Volvo ali Nissan (93 odstotkov), a je bil po drugi strani z obema skoraj izenačen na področju varnosti otrok in pešcev. Le odstotek točk manj kot Volvo je poleg tega dobil pri ocenjevanju opremljenosti z asistenčnimi sistemi.

»Lepo je videti, da se avtomobilski proizvajalci tako v razredu premijskih kakor tudi bolj masovno proizvedenih vozil z vgrajevanjem vse večje količine varnostnih dodatkov v avtomobile odzivajo na naše preizkuse ter letos uvedene strožje standarde. Tehnologije, kot sta sistem samodejnega zaviranja v sili in samodejnega ustavljanja na pasu za počasna vozila, namreč prinašajo takojšen vpliv na varnost, hkrati pa pomagajo pri razvoju avtonomnih tehnologij v prihodnosti,« pa je ob objavi rezultatov zadovoljno dejal generalni sekretar organizacije Michiel van Ratingen.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"