Volvo je v Detroitu predstavil XC60 Plug-in Hybrid (video)

9. 1. 2012
Deli

Volvo obljublja ekonomičnost in zmogljivost, saj voznik lahko sam izbere, s pomočjo katerega pogona se bo premikal.

Stefan Jacoby, predsednik uprave Volva, je na salonu napovedal novo serijo motorjev Volvo Environmental Architecture, v katero sodi tudi nov štirivaljni bencinski motor, vgrajen v hibridnega Volva z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Volvo XC60 Plug-In Hybrid ponuja na izbiro tri različne načine, do katerih dostopamo z gumbi na armaturni plošči: Pure, Hybrid in Power.

V prvem načinu se avtomobil premika izključno električni motor in sicer do 56 (po ameriškem standardu U.S. Certification driving cycle) oziroma 45 kilometrov (NEDC) v urbanem prometu.

Druga različica je standardna in ponuja sodelovanje bencinskega in električnega motorja. V takem načinu motor porabi 4,7 l/100 km in ima 960-kilometrski doseg.

Tretji način je namenjen hitri vožnji in ponuja kar 350 'konjev'; od tega jih bencinski motor proizvede 280, električni pa 70. Od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v le 6,1 sekunde.

Novi Volvo se ponaša s plug-in tehnologijo, torej bo 12 kWh litij-ionsko baterijo mogoče polniti prek standardne vtičnice v treh in pol (pri 220V omrežju) ali sedmih in pol urah pri 110-voltnem omrežju. Napolnjenost bo mogoče spremljati tudi na mobilni aplikaciji za pametne telefone.

Volvo XC60 Plug-in Hybrid