Volvo napovedal začetek konca dizlov

17. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Glasno pa se govori tudi o ukinitvi prodaje avtomobilov, opremljenih izključno z motorji z notranjim zgorevanjem.

Švedski avtomobilski proizvajalec Volvo je eden od največjih zagovornikov hibridnih in električnih avtomobilov. Ne nazadnje naj bi bil že do leta 2025 vsak drug avtomobil te znamke opremljen z elektromotorjem. Prav zato ni presenetljiva novica, da bo prihajajoča nova (tretja) generacija limuzine S60 kot prvi avtomobil te znamke v motorni ponudbi izgubil vse manj priljubljene dizelske agregate.

Novinec, narejen na platformi SPA, bo na ceste zapeljal v prihodnjih tednih, a še pred začetkom poletja, že na začetku pa bo na voljo zgolj z naborom štirivaljnih bencinskih motorjev. Dva izmed njih bosta ob tem na voljo v kombinaciji z elektromotorjem, obe kombinaciji pa bosta delovali kot priključna hibrida. Leta 2019 se bo nato ponudbi pridružil še lahki hibrid z 48-voltno tehnologijo.

Pri Volvu ob tem dodajajo, da s tem končujejo nadaljnji razvoj dizelskih motorjev. » Naša prihodnost je električna, zato posledično ne bomo več razvijali dizelskih motorjev,« je dejal predsednik in generalni direktor Volva, Hakan Samuelsson. »Počasi bomo iz ponudbe umaknili vse avtomobile, opremljene izključno z motorji z notranjim zgorevanjem, medtem ko bodo hibridi ostali nekakšen vmesni korak na poti do popolne elektrifikacije. S60 tako predstavlja nov korak na poti do omenjenega cilja.«

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"