Volvo pripravlja obsežen preskus avtonomnih avtomobilov

28. 4. 2016
Deli
Volvo pripravlja obsežen preskus avtonomnih avtomobilov (foto: Volvo)
Volvo

Volvo bo na britanskih javnih cestah izvedel obsežni preskus tehnologij za avtonomno vožnjo avtomobilov, s čimer bi radi pospešili uvedbo obetavne tehnologije v vsakdanjo rabo in s tem pripomogli k manj prometnim nesrečam in zmanjšanju prometnih zastojev.

Med poskusom, ki so mu nadeli ime "Drive me London" bodo namesto profesionalnih testnih voznikov sodelovali navadni vozniki, ki bodo avtonomne avtomobile uporabljali med svojimi vsakdanjimi opravki. Na ta način naj bi inženirji pridobili bolj uporabne podatke, kot pa jih lahko na predvidljivih testnih progah. Poskus se bo sicer začel v začetku prihodnjega leta, leta 2018 pa naj bi ga precej razširili. Na koncu bo v njem sodelovalo več kot 100 avtomobilov, kar bo največji test te vrste doslej.

Raziskovalci sicer pričakujejo, da bo avtonomna vožnja pozitivno vplivala predvsem na štiri področja: varnost, zastoje, onesnaženje in prihranek pri času. Kot so ugotovili z neodvisno raziskavo, bi avtonomna vožnja lahko pripomogla predvsem k omejitvi prometnih nesreč, v nekaterih primerih celo do trideset odstotkov, kar je precej pomembno glede na to, da 90 odstotkov prometnih nesreč neposredno povzročijo vozniki.