Volvo V90 dobil manjšega brata - V60

22. 2. 2018 | Jure Šujica
Deli

Podobnost je več kot zgolj vizualna, saj sta oba izdelana na enaki platformi.

Volvo je po manjšem zatišju pred dvema letoma predstavil novo generacijo vozil serije 90 in s predstavljenim avtomobilom kar nekoliko presenetil avtomobilsko javnost. Švedi se tega dobro zavedajo, zato ni presenetljivo, da so oblikovalski jezik z največje limuzine in karavana začeli prenašati še na preostale nove avtomobile. Tudi na najnovejšega karavana z oznako V60, ki so ga v Stockholmu predstavili včeraj.

V60 ima s serijo 90 več skupnega kot le obliko, saj je zasnovan na prilagodljivi platformi SPA, ki si jo delijo vsi najuspešnejši Volvovi modeli v zadnjih letih (S90, V90, XC90 in tudi XC60). Pri Volvu zato ne dvomijo o uspehu novinca, s katerim tako kot v preteklosti snubijo kupce klasičnih družinskih karavanov. Pri tem poudarjajo, da bo V60 še naprej najpomembnejši član njihove ponudbe.

Poudarek na aktivni varnosti

Pri predstavitvah novih vozil znamke Volvo je nemogoče spregledati ponudbo vgrajenih novih varnostnih tehnologij. V60 je tako opremljen s sistemom Pilot Assist, ki do hitrosti 130 kilometrov na uro pomaga uravnavati hitrost vozila, vzdrževati razdaljo do spredaj vozečega vozila, poleg tega pa s sistemoma Run-off Road Mitigation in Oncoming Lane Mitigation preprečuje, da bi avtomobil nenamerno zapeljal s ceste ali na nasprotni pas. Za večjo vazrnost pri vožnji v mestu bo na razpolago še sistem City Safety, ki bo omogočal samodejno zaviranje v primeru nevarnosti trka z vozilom, ki prihaja iz nasprotne strani.

Pri izbiri pogonov je karavan serije 60 že 'padel' pod vpliv nove strategije podjetja, s katero nameravajo vse avtomobile, izdelane po letu 2019, opremiti (vsaj) s hibridnimi pogonskimi sklopi. Kot najbolj 'zaželeni' opciji, kot menijo pri Volvu, sta zato hibridna pogonska sklopa z oznakama T6 in T8 z močjo 340 oziroma 390 'konjev', kupcem pa so še vedno na voljo klasični motorji z notranjim zgorevanjem, bencinska T5 in T6 ter dizelska D3 in D4.

Novi V60 bo tako kot model XC40, predstavljen pred nekaj meseci, mogoče dobiti tudi prek Volvovega sistema najema Care By Volvo, kjer najemnik plačuje fiksno mesečno najemnino. Sistem je po besedah Volva enako enostaven, kot je nakup mobilnega telefona.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"