Volvo vidi ljudi

5. 1. 2008
Deli
Volvo vidi ljudi

Volvo je vedno slovel po varnostnih sistemih in tudi v prihodnosti ne bo nič drugače. Švedi namreč razvijajo tri novosti: samodejni sistem zaviranja za izogibanje trku s pešci, sistem samodejnega zavijanja za izognitev čelnemu trčenju in sistem komuniciranja med vozili za zmanjševanje prometne gneče.

Prvi sistem je prek radarske tehnologije sposoben zaznavati predmete okoli avtomobila. Če se vozilo približa pešcu, se na zaslonu head-up pokaže rdečo opozorilo, sprožen pa je tudi akustičen signal, s čimer sistem opozori voznika na pešca. Če se voznik ne odzove, lahko avtomobil sam zavre, a ne do popolne zaustavitve, kar pomeni, da lahko še vedno pride do nesreče.

Pri sistemu samodejnega krmiljenja Collision Avoidance by Auto Steering gre za precej napredno nadgradnjo opozorilnika Lane Departure Warning, ki opozori na menjavo voznega pasu. Če zazna, da bo vozilo zapeljalo na napačni vozni pas, tam pa zazna nasproti vozeče vozilo, sistem samodejno popravi smer vožnje in zavije na prvotni pas. Ker je tu zahtevana velika stopnja vzdržljivosti, se Volvovi inženirji še ukvarjajo tako s tem sistemom kot tudi s komunikacijo med vozili, v kateri je, kot kaže, avtomobilska prihodnost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja