Danes predstavljeni Volvo XC40 tudi po sistemu 'tovarniškega najema' za dve leti

21. 9. 2017 | Jure Šujica
Deli

Na predstavitvi v Milanu je Volvo predstavil popolnoma novega terenca z imenom XC40, katerega bo moč najeti z novo storitvijo 'Care by Volvo'.

Švedski proizvajalec prestižnih avtomobilov ima z današnjo predstavitvijo prvič v svoji ponudbi tri športne terence, pri čemer je XC40 najmanjši med njimi. Gre za popolnoma nov avtomobil, ki spada v vse bolj priljubljen razred kompaktnih športnih križancev. Hkrati z novincem je Volvo predstavil tudi povsem novo platformo, ki bo služila za vse nove avtomobile serije 40, ob enem pa jo nameravajo uporabiti tudi za njihove prihajajoče, povsem električne avtomobile. Platforma, katero so poimenovali CMA, je bila sicer razvita v sodelovanju s kitajskim lastnikom Volva, avtomobilskim proizvajalcem Geely.

Oblika novega modela se po besedah Iana Kettla, glavnega oblikovalca avtomobila, zgleduje po različnih znanstveno-fantastičnih filmih, v katerih prednjačijo roboti, zaradi česar po obliki nekoliko odstopa od že znanih večjih modelov XC60 in XC90. Od njiju se loči tudi po dvobarvni zunanjosti, pri čemer je streha lahko skupaj z A in B stebričkoma obarvana v črno ali belo barvo.

Kljub temu, da je Volvo XC40 najmanjših izmed treh SUV-ov, ki jih izdeluje Volvo, pa naj bi bil opremljen z vso najnovejšo tehniko, ki jo ponujata oba večja brata. Avtomobil bo tako opremljen z radarskim tempomatom, ki hkrati preprečuje nenamerno menjavo voznega pasu, sistemom za avtomatsko zaviranje v sili v mestih ter sistemom za zategovanje varnostnega pasu in zaščito hrbtenice v primeru zleta iz ceste in morebitnem prevračanju, če naštejemo le nekatere.

Nov trivaljni motor in možnost tovarniškega najema

Ob začetku prodaje bo Volvo svojega najmanjšega športnega terenca ponujal z dizelskim motorjem D4 in pa priključnim bencinskim hibridom, štirivaljnim T5 Drive E-powertrain. V nadaljevanju pa namerava Volvo motorno paleto še nekoliko okrepiti, v ponudbo bo dodal še nove hibridne in popolnoma električne motorje, XC40 pa bo tudi prvi Volvov avtomobil z novim trivaljnim motorjem.

Hkrati s predstavitvijo novega avtomobila pa je Volvo predstavil popolnoma novo storitev, poimenovano 'Care by Volvo'. Znotraj te storitve bo Volvo med drugim uporabnikom kot alternativo nakupu novega vozila ponudil tovarniški najem vozila, pri čemer bi avtomobil lahko zamenjali na vsaki dve leti. S tem naj bi preprečili stres, ki ga vozniki doživljajo ob nakupu ali klasičnem leasingu, hkrati pa bi še vedno normalno uporabljali avtomobil, kot da je njihov. Prednost sistema je v tem, da bo cena fiksna, ne glede na spol, starost ali vozniške izkušnje posameznika. Storitev bo sprva na voljo na Švedskem, v ZDA, Veliki Britaniji, Italiji, Španiji, Nemčiji, Norveški in na Poljskem, kasneje pa tudi drugod in za vse preostale Volvo modele.

Novinca je od danes naprej moč že naročiti, cene v Veliki Britaniji pa se bodo gibale od 28.000 funtov oziroma 33.000 evrov navzgor, pri čemer pa bodo prvi avtomobili tovarno v belgijskem Gentu zapustili v mesecu novembru.

Jure Šujica
foto: Volvo

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem