Volvo XC60 najboljši na testu Euro NCAP

9. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Odlično se je odrezal še novi Volkswagen Polo.

Na zadnjih preizkusnih trkih Euro NCAP, ki so v mesecu oktobru potekali v raziskovalnem centru Thatcham v Veliki Britaniji je Volvov srednje velik športni terenec XC60 ponovno upravičil visoka pričakovanja, ki jih javnost goji do švedske znamke. Avtomobil je po pričakovanjih osvojil vseh pet zvezdic, raziskovalce pa je v največji meri navdušil s stopnjo serijsko vgrajenih varnostnih tehnologij. Nekatere izmed njih namreč sploh še niso stvar ocenjevana organizacije Euro NCAP.

V praksi se je torej izkazalo, da je Volvo dosegel kar 95 odstotkov vseh možnih točk za astistenčne varnostne tehnologije, kar je 40 odstotkov več, kot v povprečju vsi ostali avti, preizkušeni v letošnjem letu. Ob tem je sistem za samodejno zaviranje v sili deloval brezhibno v vseh kritičnih situacijah, tudi pri visokih hitrostih na avtocesti, s čimer si je prislužil vse točke. Da je avtomobil resnično v vrhu, kar se tiče varnosti, smo v maju ugotovili tudi sami.

S petimi zvezdicami tudi vsi preostali

Posebne pohvale pa si je na testiranjih prislužil še Volkswagen Polo. Pričakovanja so bila namreč visoka, saj je narejen na enaki osnovi, kot že preizkušena Seat Ibiza. Le-ta pa je na prejšnjih testiranjih postala najboljši avtomobil B segmenta v letošnjem letu. Pri Polu so še posebej izpostavili dejstvo, da ima serijsko vgrajen sistem za samodejno zaviranje v sili (AEB), sistem, ki se serijsko le redko pojavi v avtomobilih tega razreda.

Poleg omenjenega para pa so na oktobrskem testu preizkusili še naslednje avtomobile: Citroën C3 Aircross, Opel Crossland X, Volkswagen T-Roc, Škoda Karoq, Mitsubishi Eclipse Cross in Seat Arona. Vsi navedeni avtomobili so bili ocenjeni z oceno pet zvezdic, pri čemer pa so raziskovalci opozorili na pomanjkljivost prvih dveh avtomobilov –  sicer narejenih na isti osnovi – to je odsotnost že omenjenega sistema zaviranja v sili. Na drugi strani je med omenjenimi križanci blestela Arona, ki je v osnovi praktično enaka prej omenjeni Ibizi.

Jure Šujica

Foto: Volkswagen, Volvo

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"