Vožnja z električnim dirkalnikom po polarnem ledu

19. 9. 2016
Deli

Lucas di Grassi, voznik v Formuli E, si je privoščil poseben podvig. S svojim električnim bolidom se je popeljal kar po ledu na severnem polu.

Di Grassi je na ledu znotraj polarnega kroga na severu Grenlandije izvedel nekaj razburljivih vozniških manevrov, kar so posnele kamere in si bomo lahko v nekaj videih pogledali tudi na spletu. Nastal bo tudi 48-minutni film o projektu, pri katerem so poleg organizatorjev Formule E sodelovala še podjetja in ustanove Julius Baer, Visa, DHL, Schaeffler, The Prince Albert II of Monaco Foundation and Mumm Champagne House. Projekta ne bi bilo niti brez sodelovanja grenlandske vlade, pri njem pa so sodelovali tudi raziskovalci southamptonske univerze, ki so na neko ledeno goro postavili oddajnik, s katerim bodo spremljali pot ledu, ki se je odlomil od polarne ledene plošče.

S projektom so namreč hoteli opozoriti na težave, ki jih povzroča globalno segrevanje ozračja, na katerega je navsezadnje opozorilo tudi letošnje poletje, ki je bilo eno najtoplejših v sodobni zgodovini. Vse bolj je jasno, da postaja količina ledu, ki se odlomi od arktične plošče, vse bolj alarmantna in da je letos dosegla nove rekordne vrednosti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja