Vpoklic Alfinih vozil zaradi težav z zavorno tekočino

3. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Vpoklic je omejen le na manjšo količino vozil, bo pa italijanski proizvajalec kljub na videz manjši težavi na vozilih izvedel precejšen poseg, s čimer se bo izognil morebitnim nadaljnjim težavam.

Zdi se, da zadnje čase vse pogosteje poročamo o vpoklicih vozil zaradi tovarniških napak. Zadnji v vrsti proizvajalcev, ki je odkril napako v proizvodnji, je italijanski Alfa Romeo, ki poroča o možnosti težav na zavornem sistemu vozil Stelvio in Giulia. Ob tem je potrebno poudariti, da gre za relativno majhen vpoklic, po vsej verjetnosti le nekaj 100 vozil, narejenih med 14. in 23. novembrom leta 2017. Okvarjena vozila naj bi bila namenjena za trg v ZDA, ni pa izključeno, da bo potreben tudi vpoklic vozil z drugih trgov.

Do vpoklica bo kot rečeno prišlo zaradi težav na zavornem sistemu. V omenjenem obdobju naj bi namreč v proizvodnji v vozila vlivali kontaminirano zavorno tekočino – kaj točno naj bi narobe, zaenkrat še ni znano – zaradi katere bi lahko prišlo do poškodb in posledične odpovedi zavornega sistema.

Italijanski proizvajalec pa se bo kot kaže problema lotil zelo resno, saj bo pri vseh avtomobilih, pri katerih je prišlo do suma uporabe napačne zavorne tekočine, zamenjal celoten zavorni sistem, s čimer bo preprečil morebitne nadaljnje težave. Tako bo Alfa Romeo poskrbela za počasi rastoči ugled znamke, ki je ravno z omenjenima modeloma pričela renesanso, hkrati pa o boljši kvaliteti njenih vozil pričajo tudi nedavni rezultati raziskave o kvaliteti avtomobilskih znamk, po kateri je Alfa Romeo (vsaj v Veliki Britaniji) najbolj kvalitetna evropska znamka.

Jure Šujica
foto: Arhiv AM

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja