Vprašanje le še: 7- ali 10-dnevne vinjete?

9. 1. 2009
Deli
vinjeta

Slovenija naj bi Evropski komisiji v začetku februarja predstavila predlog uvedbe avtocestnih vinjet s krajšim obdobjem veljavnosti. Ali se bodo v vladi odločili za sedem- ali desetdnevne vinjete, za zdaj še ni znano. Prav tako še ni znano, kakšna naj bi bila njihova cena.

Po pisanju Dnevnika so se v torek sestali predstavniki ministrstva za promet in strokovnjaki iz kabineta evropskega komisarja za promet, s čimer so po besedah predstavnikov ministrstva vzpostavili stalni dialog z Brusljem, ki je namenjen iskanju vzdržnega in pravičnega sistema cestninjenja.

Evropski komisar za promet je sicer pred dnevi izjavil, da bi morala Slovenija uvesti sedemdnevne vinjete po ceni pet evrov, kar bi bilo proporcionalno glede na dosedanje cene. Slovenska stran je tak predlog zavrnila.

Na Darsu so za Dnevnik povedali, da bo uvedba kratkotrajnejših vinjet ob nespremenjeni ceni eno- in polletnih zagotovo pomenila manjši prihodek v njihovi blagajni. V primeru uvedbe desetdnevnih vinjet po ceni 15 evrov bo skupni prihodek manjši za približno petino, in še to ob predpostavki, da bo v letu 2009 skupaj prodanih okoli 2, 5 milijona vseh vinjet.

Vinjete s krajšim obdobjem veljavnosti bi teoretično lahko začele veljati šele v začetku leta 2010, še piše Dnevnik.

Kot je znano, je Evropska komisija Sloveniji zaradi domnevno diskriminatornega vinjetnega sistema že oktobra lani poslala opomin. V komisiji namreč trdijo, da so državljani EU in drugi tujci zaradi kratkotrajne uporabe avtocest v slabšem položaju kot Slovenci.

Cene vinjet

Letna vinjeta: 55 EUR

Polletna vinjeta: 35 EUR

Sedem- ali desetdnevna vinjeta: 15 EUR (neuradni predlog)

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol