Vrača se Citroën Ami, tokrat kot mikro avtomobil v električni izvedbi

19. 2. 2019
Deli

Citroën je za avtomobilski salon v Ženevi pripravil Ami One Concept, študijo majhnega električnega avtomobila za svobodno urbano mobilnost, za katerega pravijo, da je namenjen prav vsem, z njim pa obujajo tudi ime iz preteklosti.

Pri njegovem snovanju so izhajali iz mota znamke 'Inspired by You', kot pravijo, pa se odziva na nove navade kupcev in izzive energetske tranzicije v večjih mestih. Avtomobilček bo dostopen vsem, saj ga bo mogoče voziti brez vozniškega dovoljenja, pospremil pa ga bo tudi globalni digitalni ekosistem za moderno, veselo in široko dosegljivo izkušnjo mobilnosti. V njej bo veliko vlogo igrala povezava s pametnim telefonom.

Ekosistem bo spremenil pogled na potovanje z avtomobilov in bo omogočal uporabo 'na zahtevo' v obdobju od petih minut do petih let, saj bo na voljo kot avtomobil za car sharing, najem ali nakup. Vanj bodo vgradili tudi posebno mobilno aplikacijo, ki bo omogočala dostop do spletnega portala za storitve, ki bodo precej poenostavile potovanje.

Seveda gre za električni avtomobil, ki bo lahko vstopil v vse mestne predele, kjer bo dosegal največjo hitrost 28 kilometrov na uro, s polnimi baterijami pa bo prevozil do 100 kilometrov. Litij-ionska baterija pod kabino se bo na javni polnilnici ali 'Wallboxu' polnila do dve uri, iz gospodinjske vtičnice pa seveda nekoliko dlje, a kako dolgo, pri Citroënu niso povedali.

Majhen električni avtomobil, ki je tih ter v dolžino meri 2,5, v višino pa 1,5 metra, v mestni gneči seveda ni preveč opazen, zato so mu pri Citroënu namenili posebni zvočni odtis, pri razvoju katerega so sodelovali z agencijo Start-Rec, gre pa za posnetek, na katerem se mešajo moški in ženski glasovi ter se spreminja glede na hitrost avtomobilčka.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja