Volkswagen v New Yorku z dvema študijama na osnovi Atlasa

4. 4. 2018
Deli

Volkswagen se je v New Yorku predstavil z dvema študijama, ki jima je za osnovo služil njegov največji športni terenec Atlas, ki se je v dobrem letu prodaje v ZDA že dobro uveljavil.

Študija VW Atlas Cross Sport je petsedežna kupejevska različica sedemsedežnega Atlasa, za katero so že napovedali,  da jo bodo izdelovali serijsko, proizvodne trakove pa si bo z Atlasom in ameriškim Passatom delila v Volkswagnovi ameriški tovarni v Tennesseju. Atlas Cross Sport bo, tako kot Atlas, zasnovan na platformi MQB. Med pogonskimi sklopi bosta izstopala priključnohibridni z možnostjo električne vožnje do razdalje 70 kilometrov in 'običajni' hibridni. Na voljo bo tudi z 280-'konjskim' bencinskim motorjem 3,6 FSI V6. Ta motor bo za osnovo služil tudi hibridnima različicama, kjer bo deloval v kombinaciji z dvema elektromotorjema, 40-kilovatnim na sprednji in 85-kilovatnim na zadnji premi. Elektromotorja se bosta napajala iz litij-ionske baterije, ki bo v priključnem hibridu imela kapaciteto 18, v hibridu pa 2,0 kilovatne ure.

Druga Vokswagnova študija je Tanoak, poltovornjak s štirikolesnim pogonom in dvojno kabino za pet potnikov, ki so ga poimenovali po drevesu, ki raste na tihomorski obali in zraste do višine 45 metrov. Tanoak z dolžino 5,438 metra v ZDA velja za poltovornjak srednje velikosti, na kesonu pa lahko vozi motocikle, jadralne deske ali čolne, za katere so razvili tudi posebni nosilec, ki je sicer shranjen pod zadnjo šipo. Za pogon skrbi enak motor kot v Atlasu Cross Sportu, a brez hibridnih možnosti.

Volkswagen sicer ni napovedal serijske proizvodnje Tanoaka, ki bo očitno ostal v obliki študije, zato pa je napovedal, da bo ponudbo športnih terencev, ki trenutno tvorijo več kot 50 odstotkov njegove ameriške prodaje, okrepil tako z Atlasom Cross Sportom kot tudi s povsem električnim križancem I.D. Crozz, ki bo na ceste predvidoma zapeljal leta 2020.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"