Z dogodkom na Vranskem zimske službe vstopile v novo zimsko sezono

16. 11. 2018 | Jure Šujica
Deli

Dogodek je bil namenjen predstavitvi dela zimskih služb, hkrati pa je bilo po zaslugi tekme snežnih plugov poskrbljeno za dobro vzdušje.

Ko pogledamo skozi okno in nato še na termometer, se ne zdi tako, pa vendar smo (po koledarju sodeč) vstopili v zimo. Od včerajšnjega dne je tako na avtomobilih že treba imeti nameščene zimske pnevmatike, če pa teh nismo namestili, pa vsaj snežne verige. V novo zimsko sezono so te dni 'zaplužili' tudi vozniki slovenskih plugov, ki so se v sredo na Vranskem pomerili na prvi spretnostni vožnji pri nas.

Celoten dogodek, ki ga je organiziral Educenter, pa seveda ni bil namenjen le omenjenemu preizkusu, ampak tudi opozarjanju na pomen zimskih služb, ki jih še posebej ob hudem sneženju zelo potrebujemo. A njihovo delo ni vezano le na pluženje cest, ampak še mnogo več. Gre namreč tudi za stalen nadzor stanja na cestah in temperatur, komunikacijo med meteorološkimi službami, skrb za zadostno količino soli in še bi lahko naštevali.

Prihaja prvi portal za čiščenje snega

Omenjeni dogodek so na DARS-u uporabili tudi za predstavitev nekaterih novosti, ki so jih letos pripravili. »Med novostmi zimske službe na avtocestah in hitrih cestah bo izločanje tovornih vozil v primeru zahtevnejših zimskih razmer, saj bosta Policija in cestninski nadzor družbe DARS nadzor z avtocestnih počivališč prenesla na traso avtocest. Ob dosedanjih že znanih lokacijah izločanja na odstavne pasove na posameznih odsekih letos dodatno uvajamo tudi izločanje na odseku štajerske avtoceste Šempeter–Arjavas, in sicer tako proti Ljubljani kot proti Celju, na razdalji več kot pet kilometrov v vsako smer. Letos smo postavili tudi testni portal za čiščenje snega in ledu s streh tovornih vozil in priklopnikov na počivališču Murska Sobota - sever, to je iz smeri Madžarske proti Mariboru, kjer je tudi eden od najmočnejših tokov tranzitnega tovornega prometa,« je dejal Ulrich Zorin iz DARS-a.

In če se za konec še nekoliko vrnemo na omenjeno tekmo voznikov plužnih vozil (odlomek s tekmovanja oziroma urjenja si lahko ogledate tudi v zgornjem video posnetku); preizkušnje se je udeležilo 25 tekmovalcev, največ pa jih je prišlo iz DARS-ovih vrst, kar 15. Trije izmed njih, Boštanj Vereš, Stojan Pernat in Gabrijel Petrovčič, pa so na koncu zbrali tudi najmanj kazenskih točk in tako zasedli prva tri mesta.

 

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem