Z virtualno resničnostjo do večje varnosti

9. 11. 2018 | Jure Šujica
Deli

Najnovejša pridobitev zavoda Varna pot bo pomagala pri ozaveščanju mladih o nevarnostih alkohola v prometu.

Ste za volan že sedli močno vinjeni ali pa ste že kdaj nekoliko pregloboko pregledali v kozarec? Vsak ima seveda odgovor na to vprašanje, ki ga lahko zadrži zase. Tega početja nikakor ne odobravamo, če pa vam je že nelagoden občutek med vožnjo bil dovolj, da tega ne boste več storili ter, ob tem niste povzročili nesreče, je bila to poceni, a nepotrebna lekcija, ki pa je imela vsaj delno pozitiven učinek. Dejstvo pa je: alkohol ne spada za volan.

Ne glede na vse je odnos do alkohola vsaj do neke mere tudi stvar vzgoje že v mladih letih. Na eni strani je seveda naloga staršev, da otroke poučijo o varnosti v prometu, na drugi strani pa za to skrbijo različne vladne in nevladne organizacije, kakršna je Varna pot. Slednja namreč že kar nekaj let skrbi za različne akcije, s pomočjo katerih ozaveščajo mlade o nevarnostih alkohola za volanom, pri tem pa največ pozornosti namenjajo dijakom četrtih letnikov, ki veljajo za najbolj ranljivo skupino voznikov – nikakor pa ne edino, ki je podvržena vožnji pod vplivom alkohola.

Nevarnosti alkohola se premalo zavedamo

»V Sloveniji z veliko toleranco radi spregledamo dejstvo, da je več kot 30 % najhujših prometnih nesreč v neposredni povezavi z alkoholom. Ta je eden od najpogostejših dejavnikov tveganja za nastanek hudih nesreč. Ob tem, da so slovenske ceste do danes zahtevale 7.329 življenj, si lahko predstavljamo, koliko nesreč bi lahko preprečili ob preprostem zavedanju in lastni odločitvi 'ne alkoholu' v cestnem prometu? Najbrž ne, vse dokler ne odstranimo številk in jih nadomestimo z imenom ali priimkom svojca, prijatelja, sodelavca, soseda, kolega ... Tako 'ne alkoholu' postane nekaj, kar bi lahko zmogli vsi, ki smo aktivni udeleženci na cestah. Odločitev med vrednotami zdravja in življenja ter poškodbami ali smrtjo ni nekaj oddaljenega, temveč je del nas, del vsakega koraka ali prevoženega kilometra,« je na tiskovni konferenci dejal Robert Štaba, predsednik zavoda Varna pot. Njegove besede je podkrepil Matjaž Leskovar z Generalne policijske uprave, ki je dodal, da je bil alkohol vzrok za kar 22 odstotkov vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom leta 2017.

Po mnenju Dragane Trivundža Tomanić, vodje Sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu z Javne agencije RS za varnost prometa, je sicer eden izmed glavnih problemov v Sloveniji ta, da zelo pogosto podcenjujemo vpliv alkohola na naše psihofizične sposobnosti. »Dokler se ne pokažejo že vidni in vedenjski znaki močne alkoholiziranosti, na primer zanašanje, dvojni vid, zapletanje v govoru ipd., smo prepričani, da lahko sodelujemo v prometu. Vendar pa alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja, kar zmanjša sposobnosti za vožnjo in ustrezno reagiranje, predvsem v kritičnih situacijah. V letu 2017 je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev umrlo 32 udeležencev, letos do konca septembra pa 13.«

Da bi mladi lahko spoznali, kakšen je občutek alkoholiziranosti med vožnjo, ne da bi morali pregloboko pogledati v kozarec in s tem ogrožali druge, so na zavodu Varna pot v sklopu akcije »Čista nula, čista vest« v sodelovanju z zavarovalnico Generali prav na današnji konferenci predstavili novo pridobitev: simulator, ki s pomočjo virtualne realnosti poustvari občutek opitosti med vožnjo. Ta bo sicer na voljo tudi v sklopu drugih delavnic, ki jih bo zavod pripravlil v prihodnje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol