Začenja se akcija 'Pešec' za večjo varnost pešcev v prometu

5. 2. 2018
Deli
Začenja se akcija 'Pešec' za večjo varnost pešcev v prometu (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Akcija bo potekala med 5. in 11, februarjem, namenjena pa je predvsem varnosti otrok in starejših udeležencev v cestnem prometu

Z današnjim dnem se na slovenskih cestah začenja tradicionalna akcija za varnost pešcev v prometu s sloganom 'Bodi viden, bodi previden', tudi tokrat pa bo potekala v sodelovanju med policijo in Agencijo za varnost v prometu (AVP). Teden dni trajajoča akcija (zaključila se bo 11. februarja) je letos poimenovana Pešec, z njo pa bodo policisti na terenu opozarjali na nujnost uporabe odsevnih teles, še posebno v zimskem času, ko so dnevi občutno krajši.

Letošnja akcija je nadaljevanje oktobra izpeljane raziskave, v kateri so na AVP tri dni zapored zgodaj in pozno popoldan na različnih koncih Slovenije opazovali pešce in uporabo odsevnih teles. Izkazalo se je, da se za uporabo tovrstnih pripomočkov odloča zelo malo ljudi. Le 1,2 odstotka vseh pešcev je namreč uporabljalo kresničko ali odsevni trak, 4,2 odstotka pa neko drugo odsevno površino. Velika večina posameznikov tovrstnih pripomočkov torej ni uporabljala, res pa je da je bilo več kot polovica vseh pešcev oblečenih v svetla oblačila.

Tako kot vsako leto, je tudi letošnja akcija v največji meri namenjena varnosti mlajših udeležencev, ki se s prometom šele spoznavajo in pa starejšim, ki so ogroženi zaradi slabših motoričnih in kognitivnih sposobnosti, poleg tega pa so velikokrat oblečeni v temnejša oblačila, zaradi česar so na cestah še nekoliko težje opazni.

Uporaba svetlih oblačil in svetlobnih teles ključna

Policisti in mestni redarji bodo v prihodnjih dneh v sklopu akcije opravljali krajše poostrene nadzore na prehodih za pešce, kjer bodo pozorni na obnašanje voznikov v prometu in primere odvzemanja prednosti pešcem, slednje pa bodo opozarjali na pravilno stran hoje, varno prečkanje cestišč ter uporabo svetlih oblačil in kresničk; nekaj slednjih naj bi sklopu akcije pešcem tudi podelili.

Prometna varnost v Sloveniji se sicer tudi na področju varnosti pešcev vztrajno izboljšuje. Leta 2016 so slovenske ceste zahtevale 22 smrtnih žrtev med pešci, lani pa 'le' še 10, kar je najmanj v zadnjih šestdesetih letih. Med žrtvami so najbolj ogroženi starejši. Polovica smrtnih žrtev je bila namreč starejša od 65 let, kar 90 odstotkov pa je bilo starejših od 45 let. Med otroci in mladostniki-pešci na drugi strani statistika že štiri leta ni zabeležila smrtne žrtve.

Jure Šujica
Foto: Arhiv AM

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"