Zadnji McLaren Senna prodan za dva milijona funtov

14. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Zaslužek od prodanega avtomobila bo šel v sklad za pomoč otrokom v Braziliji.

Angleški proizvajalec športnih avtomobilov McLaren je pred dnevi javnosti predstavil svoj najnovejši športni avtomobil, model Senna. Avtomobil so ob predstavitvi opisali kot svoj najboljši avtomobil doslej, dirkalnik, primeren za cestno vožnjo. Ob predstavitvi je bilo napovedano, da nameravajo izdelati zgolj 500 primerkov, kljub visoki ceni (750.000 funtov oziroma prek 800.000 evrov), pa smo tudi sami takoj napovedali, da bo avto najverjetneje zelo hitro razprodan.

Naše napovedi so se na koncu tudi uresničile, Avtomobil je bil razprodan v le treh dneh, a medtem, ko so bili potencialni kupci prepričani, da so vsi načrtovani avtomobili že razprodani, je Mclaren organiziral dražbo še zadnjega avtomobila s serijsko številko 500. Vnela se je prava dražbena 'vojna', avtomobil pa je bil na koncu prodan za 2 milijona angleških funtov oziroma 2,27 milijona evrov, katerih pa Mclaren ne bo obdržal za svoj dobiček, pač pa jih bo namenil v dobrodelne namene. Prejemnik donacije bo tako dobrodelna organizacija, poimenovana po slavnem brazilskem dirkaču, ki skrbi za šolanje tamkajšnjih otrok.

Do sedaj pomagali pri šolanju več milijonov otrok

»Da je Mclarnu uspelo zbrati tako veliko vsoto denarja za pomoč Inštitutu Ayrtona Senne je sijajen rezultat za naš odnos z McLarnom. Družina Senna ima z Mclarnom namreč že dolgoletno povezanost in ko se je podjetje odločilo avtomobil iz serije svojih najbolj zmogljivih avtomobilov (Ultimate Series) poimenovati po Ayrtonu, smo takoj pristopili k njim in začeli preučevati možnosti. Sedaj, ko je bil avtomobil tudi uradno razkrit pa lahko javno izrazimo svoje navdušenje nad tem, da smo bili del tega projekta,« pa je ob zaključku dejala Viviane Senna, Ayrtonova sestra in mati Mclarnovega dirkača ter ambasadorja, Bruna Senne.

Izkupiček od prodaje avtomobila bo šel torej za pomoč otrokom in mladostnikom iz revnih družin pri šolanju. Inštitut Ayrtona Senne namreč že več kot dvajset let skrbi za pomoč pri šolanju otrok, na letni ravni pa pomagajo pri šolanju več kot 1,5 milijona otrok.

Jure Šujica
Foto: McLaren

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel