Zakaj je danes na cestah poostren policijski nadzor?

26. 9. 2019 | Jure Šujica
Deli
Zakaj je danes na cestah poostren policijski nadzor? (foto: Policija)
Policija

Tudi v letošnjem letu se je Slovenija pridružila evropskemu projektu Edward.

Če ste danes na cesti opazili kakšno policijsko kontrolo več kot običajno, ne bodite presenečeni, verjetno jih boste videli še več. Danes namreč po celi Sloveniji poteka akcija, znana pod kratico EDWARD - European Day without a Road Death oziroma evropski dan brez smrtnih žrtev na cestah. Gre za akcijo, ki jo vsako leto organizira zveza evropskih cestnih policij Tispol, prvič pa je bila omenjena akcija izvedena leta 2016.

Poleg splošne kontrole po državi bodo policisti tako izvajali še različne druge akcije. Tako bo recimo med deveto in 13. uro na pomurski avtocesti A5 na počivališču Dolga vas potekal nadzor v sodelovanju s policisti iz Madžarske, Hrvaške, Češke in Nemčije. Poleg tega bodo na Ekonomski šoli v Murski soboti izvedli tudi predstavitev projekta EDWARD, kasneje pa bodo dijaki v družbi dveh športnikov-policistov, smučarske tekačice Alenke Čebašek ter skakalca Jerneja Damjana podpisali Prisego za varnost na cesti.

Varnost na slovenskih cestah se je sicer v prvih osmih mesecih letošnjega leta po dveh letih upadanja števila smrtnih žrtev znova nekoliko poslabšala. Če so namreč na policiji v enakem obdobju lanskega leta na policiji zabeležili 71 smrtnih žrtev, so jih v letošnjem do sedaj že 75. Ob tem statistika kaže, da je za vsako tretjo smrtno žrtev kriva alkoholiziranost povzročitelja nesreče.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja