Zanesenjakova knjiga o starodobnikih

17. 3. 2015
Deli

Peter Škofič se že od otroštva ukvarja z avtomobilskimi starodobniki, zdaj pa je o svoji izkušnji kot razgledan sopotnik te slovenske scene napisal in v samozaložbi izdal še knjigo o tem.

'Začetki starodobništva na Slovenskem' obravnava dogodke s področja omenjene ljubiteljske dejavnosti in je po Škofičevih besedah razdeljena na štiri dele. Del je namenjen prvim organiziranim dogodkom v starodobnem avtomobilizmu v Sloveniji pred razpadom federacije, predvsem o akterjih tistega časa, vozilih in voznikih. Opisu starodobniških prireditev na Slovenskem sledijo še deli o dirkah na Grobniku, o prvem slovenskem starodobniškem klubu LSMV pri AMTK in o izdajanju klubskega glasila Magnet. Zadnji del je namenjen stoletni zgodovini zbiranja pločevinastih modelčkov avtomobilov.

Knjiga obsega okoli 220 strani in 300 fotografij. Dodana ji je še DVD zgoščenka s kopijami člankov iz takratnih časopisov o prireditvah, kopijami štartnih spiskov in pravilnikov takratnih prireditev, zapisnikov povezanih z organizacijo starodobniških prireditev, prospektov nekaterih predstavljenih avtomobilov in s filmskimi posnetki s starodobniških grobniških dirk.

Grafično opremo h knjigi je prispevala Škofičeva hči Mateja, ki je pod umetniškim vodstvom Irene Gubanc animirala platnice knjige in prispevala še štiri 'gibajoče se' grafike v njej. Založnik pravi, da je to verjetno prva knjiga s takšno (lentikularno) tehnologijo pri nas.

Peter Škofič je od svojega štirinajstega leta s fotoaparatom in drugače sodeloval pri starodobniških prireditvah od leta 1966 naprej, tudi pri obnovi nekaterih avtomobilov iz tehniškega muzeja v Bistri. Pravi, da je v svojem 'hlevu' dolga leta redil Fiatove Topoline (A, B, C), se ukvarjal z nekaj motocikli znamke Moto Guzzi, zdaj pa obnavlja Alfo Giulietto Sprint (kakršno je v petdesetih letih prejšnjega stoletja po Ljubljani vozil legendarni skladatelj in dirigent Bojan Adamič).

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"