Ženeva 2014: Porsche 919 Hybrid in 911 RSR

4. 3. 2014
Deli

Pri Porscheju so velik del razstavnih prostorov v trenutni metropoli avtomobilizma v Švici posvetili vztrajnostnemu krožnemu dirkanju, lahko bi dejali tudi prvenstvu WEC in prestižni dirki 24h Le Mansa.

Njihova največja dirkaška zvezda v Ženevi je nedvomno dirkalnik 919 Hybrid. To je tisti dirkalnik, ki bo poskušal zagreniti življenje predvsem Audiju in Toyoti, za to pa ima kar nekaj adutov v rokah. Pozor, pod aerodinamično prevleko ima dvolitrski bencinski (!) turbomotor V4, ki se zavrti do 9.000 vrtljajev in zagotavlja okrog 500 'konjev'. Poleg motorja z notranjim zgorevanjem so vgradili še elektromotor, ki regenerirano energijo (toploto izpušnih plinov in kinetično energijo, ki se sprošča pri zaviranju) ponovno zagotavlja za pospeševanje prednjih koles. Zato je 919 Hybrid občasno tudi štirikolesno gnan. Dva Porscheja 919 Hybrid bodo vozili Francoz Romain Dumas/Švicar Neel Jani/Nemec Marc Lieb in Nemec Timo Bernhard/Novozelandčan Brendon Hartley/Avstralec Mark Webber.

Porsche 911 RSR velja za ikono v vztrajnostnem krožnem dirkanju. Čeprav je bil dirkalnik predstavljen že lani, je z zanesljivostjo in 470 'konji' tekmecem povzročil že veliko sivih las, zato ni čudno, da bo omenjeni dirkalnik letos vozilo kar 20 dirkačev!   

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja