Ženeva 2014: Rinspeed XchangE

27. 2. 2014
Deli

Švicarsko podjetje Rinspeed bo skupaj s partnerji na ženevskem salonu predstavilo svetovno premiero: samovozečo študijo XchangE, ki temelji na električni Tesli - modelu S.

Pri Rinspeedu so prepričani, da so samovozeči avtomobili bližnja prihodnost, zato bodo na prihajajočem avtomobilskem salonu v Ženevi (ki odpre vrata prihodnji teden) predstavili svoje videnje futurističnega potovanja v avtomobilu.

Za osnovo so vzeli Teslin električni Model S, ki omogoča vrhunsko udobje. Sedeži omogočajo kar 20 različnih položajev, verjetno najbolj mikaven pa bo pogled nazaj, ko bomo lahko gledali 32-palčni (oziroma 81-centimetrski!) televizor. Seveda se lahko zabavno elektroniko uporablja kot delovno orodje, zato k velikem ekranu spada tudi tipkovnica in kavomat.

Volanski obroč ne omogoča zgolj namestitve po višini in dolžini, pač pa celo po širini, torej levo-desno. Nad nastavljivim volanom se bohoti 1,2-metrski ekran (v bistvu so štirje) z merilniki in osnovnimi podatki, ki so pomembni za vožnjo, za zabavno elektroniko pa je poskrbelo podjetje Harman. Seveda je XchangE povezana tudi z zunanjim svetom (Car2X komunikacija), za kar je poskrbel Deutsche Telekom. 

Če se na prednjem delu avtomobila in v notranjosti bohotijo LED-diode pa tudi volna in svila, pa je zanimiva tudi streha iz pleksi stekla, saj se s pomočjo 358 LED-diod obarva v različne barve mavrice.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja