Ženeva 2019: Ob 120. obletnici Fiat predstavlja koncept '120'

6. 3. 2019 | Janez Heimer
Deli

Centoventi (v italijanščini 120) je Fiatova vizija električne mobilnosti za množice v prihodnosti. Glavna značilnost koncepta je prilagodljivost notranjosti, dodatkov, prostorske razporeditve in celo baterij.

Fiat svoj koncept Centoventi predstavlja kot 'prazno platno', ki si ga vsak kupec lahko prilagodi po svoje v vsakem trenutku. Na voljo bo le v eni barvi, ki jo bodo zainteresirani lahko dopolnili s štirimi različnimi slogi strehe, odbijačev, kolesnih pokrovov in zunanjega vzorca. Avtomobil bo torej mogoče prilagajati v slogu sodobnih naprav. Lastnikom tako ne bo več treba čakati na posebne različice ali prenove, temveč bodo svoj avto lahko spreminjali kar dnevno.

Centoventi je torej Fiatov odgovor na današnje oblikovalske in poslovne izzive, hkrati pa se spogleduje s preteklostjo, nekako pa tudi s Pando iz osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Fiat Centoventi je zasnovan kot inovativni poslovni model v sodelovanju s podjetjem Mopar, ki pri skupini FCA skrbi za dodatke in rezervne dele, tokrat pa omogoča personalizacijo vozila. Poleg osnovnih šestih lastnosti, ki jih lahko prilagajamo (odbijači, polikarbonatna streha, barvni vzorec, instrumentna plošča Lingotto, baterije in digitalni prtljažni pokrov), vendar jih lahko vgradi samo pooblaščeni serviser, je preostalih 114 dodatkov mogoče kupiti na spletu in jih vgraditi kar doma. Gre za ozvočenje, prostorčke za odlaganje na armaturi in v vratih, sedežne prevleke in podobno. Določene dodatke, kot so držala za pijačo ali dokumente, lahko celo natisnemo doma s 3D-tiskalnikom.

Morda najbolj inovativna lastnost koncepta Centoventi je digitalni prtljažni pokrov. Tako bo vaš avto lahko postal pravi družabni medij, saj boste na njegovem zadku lahko izpisali poljubno sporočilo. Vendar pozor, le ob mirujočem vozilu. Iz varnostnih razlogov bo med vožnjo na prikazovalniku le Fiatov znak.

Pa pogonski sklop? Ženejo ga modularne baterije, ki v osnovi zadoščajo za približno 100 kilometrov dosega. Če bi radi brez polnjenja prišli dlje, si boste lahko omislili do tri dodatne baterije in z vsako doseg povečali za dodatnih 100 kilometrov. Omenjene baterije bo mogoče tako kupiti kot najeti, na spodnji del vozila pa vam jih bodo vgradili na pooblaščenem servisu. Če to še ne bo dovolj, si lahko omislite še eno baterijo, ki ima svoj prostor pod sedežem, ter tako skupni doseg povečate na kar 500 kilometrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"