Ženeva 2019: Seat z električnim avtomobilom že prihodnje leto

6. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli

Kompaktna električna kombilimuzina bo nosila ime el-Born.

Znotraj koncerna Volkswagen znamke že lep čas razvijajo nove tehnologije na področju elektrifikacije. A če so se na novo pot najprej podale prestižnejše znamke, kot sta Porsche in Audi, ter nato Volkswagen, je zdaj prišel čas tudi za elektrifikacijo vozil znamk Škoda in Seat. Prva je svojo vizijo napovedala že s konceptom Vision-E, druga pa na letošnjem salonu v Ženevi s konceptoma el-Born in mestnim malčkom Minimo.

El-Born je tako prvi Seat, ki je opremljen le z električnim pogonskim sklopom, pri čemer pa se v veliki meri opira na že razvito tehnologijo in obstoječe znanje koncerna. Ne nazadnje je postavljen na Volkswagnovo prilagodljivo platformo MEB,in medtem ko je znano, da naj bi mu baterijski sklop z zmogljivostjo 62 kilovatnih ur zagotavljal do 420 kilometrov avtonomije, o pogonskem sklopu še ni kaj dosti znanega. Vseeno se zdi, da je koncept zelo blizu serijski proizvodnji (pričakovati je, da se ime ne bo več spreminjalo), saj je že lep čas znano, da ga bodo proizvajali v Volkswagnovi 'električni tovarni' v nemškem mestu Zwickau, na trg pa naj bi zapeljal prihodnje leto.

Druga Seatova novost pa se od el-Borna razlikuje kot noč in dan. Gre namreč za Seatovo rešitev mobilnosti v mestih, saj gre za konceptni avtomobil, ki želi v središčih prevzeti tako vlogo motociklov kakor avtomobilov. Neposredni konkurent Renaultu Twizyju tako ponuja dva zaporedno postavljena sedeža, opremljen pa je tudi s tehnologijo 5G. Omogočal naj bi sicer do 100 kilometrov avtonomije, njegova posebnost pa je izmenljiv baterijski sklop, zaradi česar bo tako ob uporabi dveh ali več sklopov 'polnjenje' trajalo le nekaj minut.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"