Ženeva 2019: V Sloveniji vedno priljubljeni Renault Clio v novi izdaji

5. 3. 2019 | Janez Heimer
Deli

Francoski gigant predstavlja že peto generacijo Clia.

Renault je Clia izdelal že v približno 15 milijonih primerkih, na ženevskem avtomobilskem salonu pa je še uradno predstavil zadnjo, peto generacijo tega nadvse uspešnega mestnega avtomobila.

Novega Clia odlikujeta oblika v skladu z zadnjimi oblikovalskimi smernicami pri Renaultu in paleta novih tehnologij. Renaultov mestni adut bo tokrat prvič serijsko na voljo z žarometi LED, voznikovo delovno mesto pa bo krasila kar 10-palčna digitalna instrumentna plošča. Predstavili so tudi tako imenovani Smart Cockpit, za katerega je značilen 9,3-palčni pokončni infozabavni zaslon med voznikom in sopotnikom. Pri Renaultu prav tako stavijo na želje posameznih kupcev po čim bolj edinstvenem avtomobilu, saj bodo ti lahko izbirali kar med devetimi karoserijskimi barvami in osmimi različicami notranjosti. Najrazkošnejšo si bo mogoče omisliti v različici Initiale Paris.

Novi Renault Clio je tudi prvi model francoskega proizvajalca na platformi CMF-B, ki naj bi si jo delil še z Nissanom Jukom, bratrancem Capturjem in še nekaterimi modeli zavezništva Renault-Nissan. Tehnološko naprednost Clio kaže tudi z napovedjo v skladu s svojim strateškim načrtom, po kateri naj bi bil Clio prvi Renaultov model s hibridnim sklopom E-Tech, tehnologijo zanj pa razvija Renault. Na za Renault ključnih trgih bo Clio tudi stoodstotno povezljiv, v ta namen pa so že predstavili nov multimedijski sistem, ki je plod razvoja koncerna Renault-Nissan-Mitsubishi. Pri skupini Renault so še napovedali, da bodo do konca leta 2022 ponudili 15 svojih modelov s tehnologijo avtonomne vožnje. Novi Clio bo tudi na tem področju pionir.

Še ena novost v povezavi z najpriljubljenejšim Renaultovim modelom pri nas je nova raven opreme R.S. Line, ki je seveda nastala v tesnem sodelovanju z oddelkom Renault Sport. Zagotovo bo marsikatero tako opremljeno vozilo mogoče videti tudi na naših cestah, več o novem Cliu pa, ko ga dobimo v roke.

Pod okriljem skupine Renault je v Ženevi še prenovljeni Renault Twingo, poleg tega pa bo Dacia v odsotnosti novih modelov predstavila nov paket opreme Techroad, ki je v Sloveniji že na voljo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja