Zgodovina se ponavlja: Thierry Bollore prihaja na sedež Nissana

Renault tako znova povečuje vpliv v podjetju Nissan.

Zgodovina se ponavlja: Thierry Bollore prihaja na sedež Nissana (foto: Renault) Renault
17. 5. 2019

Znamka Nissan je po letu 1999, ko je na mesto generalnega direktorja stopil Carlos Ghosn, doživela precejšen preporod, a hkrati prešla tudi pod močan Renaultov vpliv. Po novembrski aretaciji Ghosna so pri Nissanu zato želeli pridobiti nazaj nekaj neodvisnosti od Renaulta in kazalo je, da jim bo to tudi uspelo. A poslovni rezultati, ki jih Nissan dosega v zadnjem obdobju, kažejo na to, da Nissan vseeno potrebuje pomoč, ta pa bo prišla iz Renaulta.

Francoska znamka namreč na drugi strani že lep čas stremi k združitvi obeh podjetij, to pa bodo verjetno dosegli tudi z nameščanjem svojega osebja v vodstvo japonskega avtomobilskega proizvajalca. Tam namreč v upravi podjetja že sodeluje Renaultov predsednik Jean-Dominique Senard, zdaj pa naj bi se mu po neuradnih podatkih pridružil še generalni direktor omenjenega proizvajalca, Thierry Bollore. Ob tem naj bi po poročanju istih virov Renault pritiskal tudi k odstavitvi Nissanovega predsednika Hirota Saikawe. Slednji je namreč prvi obrnil hrbet Ghosnu, od takrat pa naj bi bil glavni nasprotnik združevanja Nissana in Renaulta.

Da gre Nissanu resnično slabo, kažejo poslovni rezultati in številke, iz katerih je razvidno, da je podjetje po rekordnem letu 2016, ko se je zaslužek znamke povzpel do sedem milijard dolarjev, lani zaslužilo le še slabe tri milijarde in tako prvič po letu 2008 zabeležilo slabši poslovni rezultat kot Renault.

Pri Nissanu špekulacij na temo morebitnega združevanja obeh strani ne komentirajo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri