Znate preveriti, ali so vaše (zimske) pnevamtike še primerne za zimo?

15. 11. 2019 | Jure Šujica
Deli

Z današnjim dnem je na slovenskih cestah znova obvezna uporaba zimske opreme.

Danes je za voznike na slovenskih cestah poseben trenutek. Dvakrat na leto namreč pride obdobje, ko je treba menjati avtomobilske pnevmatike, najprej zimske za letne, nato pa še letne za zimske. Medtem ko pomladanska menjava po 15. marcu ni točno določena (kdaj jo bo voznik opravil, je prepuščeno njegovi izbiri, a strokovnjaki opozarjajo, da je bolje kak dan počakati, kot pa prehitevati vreme), je jesensko treba jemati veliko bolj resno. Medtem ko zimska guma lahko opravlja svoje delo tudi poleti, tega za letno izvedbo nikakor ne moremo trditi.

Če gre verjeti statistikam in mnenju vulkanizerjev po Sloveniji, smo vozniki v Sloveniji, kar se tiče menjave gum, precej vestni, saj večina lastnikov to opravi še pred zakonsko določenim rokom, ki je kot rečeno 15. novembra. To nenazadnje ugotavljajo tudi v Centru mobilnosti Špan, saj poudarjajo, da se njihove stranke zavedajo pomena zimskih gum in njihovega stanja. A tudi pri njih je bilo v zadnjih dneh v delavnici zaradi povečanega obsega dela pestro dogajanje.

»V našem centru, ki je največji v tem delu Evrope, lahko na dan preobujemo do 500 vozil. V tem tednu vsa dvigala delujejo s polno močjo, imamo tudi dodatne ekipe iz drugih oddelkov. Vozila imajo vsako leto večje pnevmatike, tudi zahtevnost tega posla se povečuje. Zato je izjemno pomembno, da tehnološko sledimo napredku. Že tretjo sezono uporabljamo robota za premontažo najzahtevnejših strank, ki imajo vozila najvišjega cenovnega razreda. Pri nas tudi v največji sezoni ni popuščanja in kvaliteta je na prvem mestu,« je pojasnil tiskovni predstavnik Centra mobilnosti Špan na Brezovici Anej Ferko.

A čeprav zimske pnevmatike za uporabo pozimi niso  obvezne (zakonodaja dovoljuje tudi uporabo letnih pnevmatik z zadostno količino profila v kombinaciji z zimskimi verigami), so vsekakor veliko bolj priporočljive, saj pripomorejo k bistveno boljši vodljivosti, zavijanju in zaviranju, kar vsekakor pomeni večjo varnost. Ne glede na to, ali pozimi uporabljate zimske ali letne pnevmatike, morajo imeti vaše gume vsaj tri milimetre globok profil. Gume z manjšo globino namreč ne bodo mogle odvajati vode in snega izpod koles, zaradi česar bo krmiljenje težje. Kako izmeriti ali je profila dovolj? Recept je preprost: vzemite kovanec za en evro in ga potisnite v profil gume. V kolikor bo zlat rob kovanca v debelini treh milimetrov segal čez rob gume, je profila na njej premalo. Takšne meritve je sicer priporočljivo izvajati redno.

Pripravite sebe in svoj avto za zimo

Še nekaj o gumah. Čeprav se še vedno najdejo vozniki, ki prisegajo bodisi zgolj na letne ali zgolj na zimske gume, so strokovnjaki enotnega mnenja, da tako poletje kot zima narekujeta uporabo letnih oziroma zimskih pnevmatik. Med njimi je kar nekaj razlik, ki jih lahko opazimo tudi na pogled. Prva je vsekakor tekalna površina. Ta je namreč pri zimskih gumah prepredena z veliko večjo količino lamel, ki skrbijo za boljše odvajanje vode izpod koles. Druga pomembna razlika je v zgradbi. Ta je veliko mehkejša, saj mora guma prav s pomočjo mehke zgradbe zagotavljati dovolj oprijema pri nizkih temperaturah, medtem ko letne gume pri nižji temperaturi že otrdijo. Temperaturna meja, pri kateri se pojavljajo razlike, je pri sedmih stopinjah Celzija. Pod to temperaturo je vožnja z zimsko pnevmatiko bolj varna. Uporaba zimskih gum pri temperaturah nad 10 stopinj Celzija pa že prispeva k propadu  pnevmatike.

Ustrezna obutev vozila sicer ni edini element večje varnosti na cestah v zimskem času. Kot poudarjajo tudi na Agenciji za varnost prometa, je treba  nekoliko prilagoditi tudi slog vožnje. Spolzke ceste namreč ne ponujajo tako dobrega oprijema kot suhe, zato je potrebno povečati varnostno razdaljo do vozila pred seboj, priporočljivo je zavirati z motorjem, hkrati pa se je dobro izogibati sunkovitemu zaviranju, ki bi lahko povzročilo izgubo nadzora nad vozilom.

V kolikor se torej še niste odločili za menjavo, ne odlašajte. Čeprav se je večina voznikov za menjavo gum že odločila, imajo vulkanizerske delavnice tudi v prihodnjih dneh večininoma še vedno (že sedaj) za več dni vnaprej zasedene vse termine za menjavo. Rezervirajte si zato svoj termin, še preden se na cesti pojavita sneg in zmrzal.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"