Prste ima zraven tudi Elaphe: skupina PSA izdelala 'učinkovito urbano lahko vozilo'

Evropski konzorcij 'Efficient Urban Light Vehicle' oziroma EU-LIVE, v katerem je dvanajst članov, med njimi kot edini avtomobilski proizvajalec tudi skupina PSA, je predstavil svoj prvi otipljivi izdelek: hibridni štirikolesnik, namenjen predvsem mestni rabi.

Prste ima zraven tudi Elaphe: skupina PSA izdelala 'učinkovito urbano lahko vozilo' (foto: PSA) PSA
7. 12. 2017

Kljub temu lahko učinkovito vozi po vseh vrstah cest, tudi avtocestah, za njegovo vožnjo pa je potrebno običajno vozniško dovoljenje za osebne avtomobile. Gre za štirikolesni avtomobil z mehanizmom za nagibanje in varovanje pred prevračanjem na osnovi hidravlike in hidropnevmatskega vzmetenja. Za popolnoma električno vožnjo s hitrostjo do 70 kilometrov na uro poskrbita dva elektromotorja v pestih koles, ki sta jih razvila Elaphe in Brembo, sicer tudi partnerja v konzorciju. Motorja se napajata iz 48-voltne baterije, ki jo je razvil Samsung SDI in se polni tudi z regenerativnim zaviranjem. Za hitrosti med 70 in 130 kilometri na uro skrbi 31-kilovatni bencinski enovaljnik iz Peugeotovega skuterja. Doseg vozila sicer znaša okrog 300 kilometrov.

Ker je vozilce dolgo 2,4 metra in široko le 0,85 metra je poleg manevrov olajšano tudi njegovo parkiranje. Da ne gre le za trikolesni skuter, dokazujejo zaprta ogrevana kabina, varnostni pasovi, varnostne vreče, zaradi česar so čelada in druga motociklistična oprema nepotrebni.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri