Vozili smo: Škoda Octavia - Vozili smo - Avto Magazin

Vozili smo: Škoda Octavia

Tudi v Sloveniji se še marsikdo zmrduje, ko sliši ime Škoda, vse več pa je tudi takšnih, ki to češko znamko že povsem enačijo z nemškim Volkswagnom.

6. 3. 2013

In seveda imajo prav! Volkswagen je Škodo pod svoje okrilje vzel pred dobrimi 20 leti (natančneje leta 1991), od takrat pa so njeni avtomobili iz generacije v generacijo prepričljivejši, spodobnejši in kakovostnejši. Trenutno Škoda, če upoštevamo še novi oblikovalski studio, ki mu poveljuje Jožefa Kaban, stoji zelo trdno na tleh, z veliko delovne vneme in velikimi načrti. Škoda svoje avtomobile danes prodaja že v več kot stotih državah po vsem svetu. Leto 2012 je bilo za Škodo več kot uspešno, prodali so (brez decembra!) 873.000 avtomobilov, seveda pa zdaj že vrabci na strehah čivkajo, da je njihov dolgoročni cilj številka milijon in pol do leta 2018.

Škoda Octavia se je rodila leta 1996. Po štirih letih so jo prvič prenovili, po nadaljnjih štirih se je rodila druga generacija. Spet po štirih letih je sledila prenova in konec lanskega leta (torej spet po štirih letih) je luč sveta ugledala tretja generacija. Od začetka prodaje pa do danes se je za Škodo Octavio po vsem svetu odločilo že več kot 3,7 milijona kupcev, kar seveda nazorno priča o tem, kako zelo priljubljen je ta češki model. Jasno, je tudi najpomembnejši Škodin izdelek, in če strnem vtise po prvih vožnjah, bo to še dolgo ostal.

Nova Škoda Octavia ne prinaša oblikovne revolucije, a je všečna in izpolnjuje pričakovanja glede uporabnosti. Od predhodnice je daljša in širša, podaljšala se je tudi medosna razdalja. Posledično je prostornejša, hkrati tudi varnejša, predvsem pa v nekaterih različicah od predhodnice lažja za več kot 100 kilogramov! Morda malce spominja na manjšega Rapida, a to so pač različni pogledi na svet. Četudi podobna Rapidu, pa je veliko bolj mogočna, prednji del avtomobila je zajetnejši, deluje čvrsto in kompaktno, a še vedno dovolj limuzinsko. Strešna linija je nižja, že skoraj kupejevska, rezultat se kaže v majhnem količniku zračnega upora (CX = 0,29), zadek pa je eleganten in narejen brez odvečnega oblikovnega zapletanja. Pri Škodi pravijo, da je nova Octavia zrela za višji avtomobilski razred, a jo po drugi strani primerjajo s tekmeci v zdajšnjem razredu. Morda je tako tudi prav, saj je vsekakor bolje biti prvi na vasi kot zadnji v mestu, česar si številni ne priznajo. Čehinja ima tudi v novi izdaji petero vrat, kar je vsekakor velika prednost, sploh če vemo, da zadnja pokrivajo ali elegantno odstirajo kar 590-litrski prtljažnik; in če zložimo naslonjala zadnjih sedežev, se Octavia spremeni v dostavno vozilo s kar 1.580 litri prtljažne prostornine. Če to ni dovolj, bo Octavia od maja na voljo tudi s prednjim sedežem, ki se mu bo lahko naslonjalo zložilo povsem vodoravno naprej, s tem pa bo mogoče v Octavii prepeljati tudi več kot dva metra dolge predmete.

Bolj kot z zunanjostjo pa nova Octavia navduši z notranjostjo. Ergonomija je na visoki ravni, prav tako kakovost izdelave. Voznikov delovni prostor je prijeten, navdušijo zajeten volanski obroč, ki se dobro prilega rokam, pregledni in veliki merilniki ter lična sredinska konzola. Dvobarvna kombinacija armaturne plošče je všečna, sedeži so dovolj veliki in udobni. Tako kot je v navadi, so Škodini oblikovalci tudi v Octavii poskrbeli za nekatere zanimive dodatke: v avtomobilu je na voljo osem odlagališč za steklenice oz. plastenke, pripravili so posebno odlagališče za mobilne telefone, na priročna mesta pod sedeže so pospravili varnostni brezrokavnik, v vratca, ki pokrivajo odprtino bencinske posode, so skrili strgalo za led in sneg, Octavia pa je lahko opremljena tudi s čisto pravim košem za smeti.

Motorna paleta je jasno, koncernska. To pomeni, da jo sestavljajo že znani (Volkswagnovi) motorji, ki pa zaradi manjše mase avtomobila delujejo lažje in učinkoviteje, vse omenjeno pa se logično kaže tudi v manjši porabi goriva in manjših izpustih CO2, saj so, razen začetnih, prav vsi motorji opremljeni tudi s sistemom start/stop. V začetku prodaje (v Sloveniji marca) bo nova Octavia na voljo s štirimi bencinski motorji (dvakrat 1.2 TSI, 1.4 TSI in 1.8 TSI) ter dvema turbodizelskima (1.6 TDI in 2.0 TDI). Od maja bo na voljo tudi v različici RS, z 2,0-litrskim bencinskim motorjem TSI (162 kW oziroma 220 'konj') ali 2,0-litrskim turbodizelskim motorjem TDI (135 kW/184 'konj'), proti koncu leta pa bo na trg zapeljala še najvarčnejša Octavia Green Line z 1,6-litrskim turbodizlom z 81 kW oziroma 110 'konji'. Z najmanjšimi motorji v osnovi sodelujejo petstopenjski ročni menjalniki, s preostalimi pa šeststopenjski. Seveda je mogoča samodejna alternativa, za šibkejše motorje je na voljo sedemstopenjski, za močnejše motorje pa šeststopenjski samodejni menjalnik z dvema sklopkama, torej DSG.

In zdaj še morda najpomembnejši adut nove Octavie – vožnja. Nova Škoda Octavia je skonstruirana na novi modularni prečni platformi (MQB), ki si jo deli z že predstavljenimi modeli, kot so Audi A3, VW Golf in Seat Leon. Tako kot v večini omenjenih avtomobilov je tudi Octavia serijsko zadaj opremljena s poltogo, poskočnejši modeli (za zdaj samo 1,8-litrski TSI) pa imajo zadaj večvodilno premo. In slednja oziroma kar celotno podvozje v Octavii delujeta odlično. Octavia z 1,8-litrskim motorjem TSi, ki zmore 180 zelo poskočnih 'konj', je prava športnica, navduši pa predvsem z zanesljivo lego, odlično trakcijo in lahko vodljivostjo. K zanesljivi vožnji pripomore tudi prilagodljivost podvozja in drugih nastavitev (volan, menjalnik ...), saj tako kot A3, Leon in Golf tudi Octavia (v boljših paketih opreme oziroma z močnejšimi motorji) ponuja 'Driving mode select' z izbiro programov Comfort, Normal ali Sport.

Ne veliko slabše pa se pelje Octavia z 1,6-litrskim motorjem TDI in zadnjo poltogo premo. Lega je dolgo nevtralna, upravljanje preprosto, karoserija pa ravno prav težka. Razliko med obema premama je na pogled težko oceniti, zaznamo jo (če sploh) le pri zelo hitrih manevrih.

Tudi nova Octavia je seveda opremljena s številnimi asistenčnimi sistemi, ki jih je prav tako kot motorje podedovala od Volkswagna. Izbrati je mogoče med številnimi, ob dejstvu, da zna sama parkirati, izpostavimo pa še sistema Front in Lane Assist, ki skrbita za preprečevanje naleta in nenadzorovano zapuščanje voznega pasu, sistem za zaznavanje utrujenosti ter radarski tempomat, ki je v kombinaciji s samodejnim menjalnikom zmožen slediti vozilu spredaj in se tudi popolnoma ustaviti ter potem ponovno speljati. Tudi za varnost je v novi Octavii poskrbljeno. Izbrati je mogoče do devet varnostnih blazin, sistem za zmanjševanje posledic trčenja hip pred trkom zapre vsa okna, vključno s strešnim, ob trku s pešcem pa se za nekaj centimetrov ob vetrobranskem steklu dvigne pokrov motorja in tako omili posledice trka.

Po prvih testnih vožnjah je Octavia pustila izjemno pozitiven vtis. Naj se požrejo tisti, ki se zmrdujejo nad značko in znamko Škoda, veselijo pa tisti, ki trdijo, da so Škodini avtomobili zelo enakovredni Volkswagnovim. In nova Octavia je morda v marsičem celo boljša. Pa če vam je to všeč ali ne.

Besedilo: Sebastjan Plevnjak, foto: tovarna

Prvi vtis
 • Videz

  Morda je videz najšibkejša točka nove Octavie.

 • Motorji

  Vsi motorji imajo Volkswagnovo poreklo, zaradi več kot 100-kilogramskega prihranka v primerjavi s predhodnico delujejo bolj sveže, predvsem pa so varčnejši in čistejši.

 • Notranjost in oprema

  Materiali in izdelava so na visoki ravni, armaturna plošča je pregledna, všečna je sredinska konzola.

 • Cena

  Če bo nova Octavia tudi v Sloveniji tako kot na Češkem ostala pri cenah prejšnje generacije, bo Octavia dober nakup.

Prva ocena

Nova Škoda Octavia prepriča. Tako z obliko, uporabnostjo, prostornostjo in predvsem z vožnjo. Če kje, se je v vožnji zagotovo premaknila razred višje.

Podatki

Model: 1.2 TSI 63 kW

Motor (zasnova): 4-valjni, turbobencinski, neposredni vbrizg, skupni vod
Gibna prostornina (cm3): 1.197
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 63 (86) pri 4.300
Največji navor (Nm pri 1/min.): 160 pri 1.400
Menjalnik, pogon: R5, spredaj
Prednja prema: posamične obese, vzmetne noge, trikotna prečna vodila, stabilizator
Zadnja prema: poltoga prema, vijačni vzmeti, teleskopska blažilnika, stabilizator
Medosna razdalja (mm): 2.686
Dolžina x širina x višina (mm): 4.659 x 1.814 x 1.461
Prtljažnik (l): 590/1580
Masa praznega vozila (kg): 1.215
Največja hitrost: 181
Pospešek (0-100km/h): 12,1
Poraba goriva po ECE (mešan cikel) (l/100km): 5,2
Izpust CO2(g/km): 119

Model: 1.2 TSI 77 kW

Motor (zasnova): 4-valjni, turbobencinski, neposredni vbrizg, skupni vod
Gibna prostornina (cm3): 1.197
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 77 (105) pri 4.300
Največji navor (Nm pri 1/min.): 175 pri 1.400
Menjalnik, pogon: R6, spredaj
Prednja prema: posamične obese, vzmetne noge, trikotna prečna vodila, stabilizator
Zadnja prema: poltoga prema, vijačni vzmeti, teleskopska blažilnika, stabilizator
Medosna razdalja (mm): 2.686
Dolžina x širina x višina (mm): 4.659 x 1.814 x 1.461
Prtljažnik (l): 590/1580
Masa praznega vozila (kg): 1.230
Največja hitrost: 196
Pospešek (0-100km/h): 10,3
Poraba goriva po ECE (mešan cikel) (l/100km): 4,9
Izpust CO2(g/km): 114

Model: 1.4 TSI 103 kW

Motor (zasnova): 4-valjni, turbobencinski, neposredni vbrizg, skupni vod
Gibna prostornina (cm3): 1.395
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 103 (140) pri 4.500
Največji navor (Nm pri 1/min.): 250 pri 1.500
Menjalnik, pogon: R6; S7, spredaj
Prednja prema: posamične obese, vzmetne noge, trikotna prečna vodila, stabilizator
Zadnja prema: poltoga prema, vijačni vzmeti, teleskopska blažilnika, stabilizator
Medosna razdalja (mm): 2.686
Dolžina x širina x višina (mm): 4.659 x 1.814 x 1.461
Prtljažnik (l): 590/1.580
Masa praznega vozila (kg): 1.255; 1.265*
Največja hitrost: 215
Pospešek (0-100km/h): 8,4; 8,2*
Poraba goriva po ECE (mešan cikel) (l/100km): 5,3; 5,4*
Izpust CO2(g/km): 121; 124*
Opombe:

*DSG.

Model: 1.8 TSI 132 kW

Motor (zasnova): 4-valjni, turbobencinski, neposredni vbrizg, skupni vod
Gibna prostornina (cm3): 1.798
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 132 (180) pri 5.100
Največji navor (Nm pri 1/min.): 250 pri 1.250
Menjalnik, pogon: R6; S7, spredaj
Prednja prema: posamične obese, vzmetne noge, trikotna prečna vodila, stabilizator
Zadnja prema: večvodilna prema, vijačni vzmeti, teleskopska blažilnika, stabilizator
Medosna razdalja (mm): 2.680
Dolžina x širina x višina (mm): 4.659 x 1.814 x 1.461
Prtljažnik (l): 590/1.580
Masa praznega vozila (kg): 1.320; 1.335*
Največja hitrost: 231
Pospešek (0-100km/h): 7,3; 7,4*
Poraba goriva po ECE (mešan cikel) (l/100km): 6,1; 5,7*
Izpust CO2(g/km): 141; 132*
Opombe:

*DSG.

Model: 1.6 TDI CR DPF 77 kW

Motor (zasnova): 4-valjni, vrstni, turbodizelski
Gibna prostornina (cm3): 1.598
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 77 (105) pri 3.000
Največji navor (Nm pri 1/min.): 250 pri 1.500
Menjalnik, pogon: R5; S7*; spredaj
Prednja prema: posamične obese, vzmetne noge, trikotna prečna vodila, stabilizator
Zadnja prema: poltoga prema, vijačni vzmeti, teleskopska blažilnika, stabilizator
Medosna razdalja (mm): 2.686
Dolžina x širina x višina (mm): 4.659 x 1.814 x 1.461
Prtljažnik (l): 590/1.580
Masa praznega vozila (kg): 1.305; 1.320*
Največja hitrost: 194
Pospešek (0-100km/h): 10,8; 10,9*
Poraba goriva po ECE (mešan cikel) (l/100km): 3,8; 3,9*
Izpust CO2(g/km): 99; 102*
Opombe:

*DSG.

Model: 2.0 TDI CR DPF 110 kW

Motor (zasnova): 4-valjni, vrstni, turbodizelski
Gibna prostornina (cm3): 1.968
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 110 (150) pri 3.500
Največji navor (Nm pri 1/min.): 320 pri 1.750
Menjalnik, pogon: R6; S6*, spredaj
Prednja prema: posamične obese, vzmetne noge, trikotna prečna vodila, stabilizator
Zadnja prema: poltoga prema, vijačni vzmeti, teleskopska blažilnika, stabilizator
Medosna razdalja (mm): 2.686
Dolžina x širina x višina (mm): 4.659 x 1.814 x 1.461
Prtljažnik (l): 590/1580
Masa praznega vozila (kg): 1.330; 1.350*
Največja hitrost: 218; 215*
Pospešek (0-100km/h): 8,5; 8,6*
Poraba goriva po ECE (mešan cikel) (l/100km): 4,1; 4,5*
Izpust CO2(g/km): 106; 119*
Opombe:

*DSG (samodejni menjalnik).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri