BMW E-Scooter že v pogonu (video x2)

13. 7. 2011 | Matevž Hribar
Deli

Prve informacije o E-Scooterju, ki se prek domače vtičnice napolni v treh urah.

Električne prihodnosti ne moremo več zanikati. Če se ozrem skozi okno, vidim testnega Mitsubishija i-Mieva, ravno predvčerajšnjim smo vrnili že drugi električni skuter letos, Piaggiovega MP3 Hybrid smo vozili že lani. Zadeve so otipljive in uporabne, zato se počasi sprijaznite, da se bomo vozili tudi s pomočjo električne energije. To seveda ne pomeni, da so nafti in stooktancu šteti dnevi.

BMW seveda sledi trendom in je pred kratkim razkril podrobnosti o nastajajočem električnem skuterju. Pospeški koncepta E-Scooter do hitrosti 60 kilometrov na uro so primerljivi z maksi skuterji prostornine okrog 600 'kubikov', domet s polnim rezer.., pardon, s polno baterijo pa znaša preko 100 kilometrov.

Ko je baterija popolnoma prazna (kar naj se uporabniku ne bi dogajalo prav pogosto), bo moral na polnjenje do 100-odstotne kapacitete v lokalu ob električni polnilnici spiti kakšnih devet kavic ali drugače povedano, baterija se polni tri ure.

Skuter nima klasičnega okvirja temveč tega nadomešča aluminijasto ohišje baterije, na katerega je pritrjena zadnja nihajka in glava okvirja. Torej podobno, kot če bi bil agregat nosilni element. Prenos moči od elektro motorja do zadnjega kolesa poteka preko jermena in verige, dodatna funkcija elektro motorja pri odvzetem plinu ali med zaviranjem pa je polnjenje baterije, torej regeneracija kinetične energije nazaj v električno. S tem naj bi doseg skuterja povečali od 10 do 20 odstotkov.

Seveda se tudi električne komponente segrevajo, zato so motor, elektronika in polnilec tekočinsko hlajeni.

Morda se boste smejali, a po sedanjih izkušnjah lahko rečem samo - komaj čakam!

Pi***, ali pa sem se res postaral?

Matevž Hribar
foto: BMW Group

BMW E-Scooter 1

BMW E-Scooter 2