Ideja za darilo: Knjiga o Dakarju Davida Stropnika

13. 12. 2011 | Matevž Hribar
Deli

Slovenski avanturistični novinar je svoja doživetja na reliju Dakar strnil v knjigo z naslovom - Dakar, dirka na konec sveta, doživetij in pameti.

David Stropnik je en fejst dedec. Po službeni dolžnosti (in za hobi, kar je v njegovem primeru eno in isto) rad piše in govori o nenavadnih motociklih, avtomobilih, osebah in dogodkih, če pa že niso nenavadni, jih pa on opiše na nenavaden način.

Po tem, ko je devetkrat kot novinar spremljal Mirana Stanovnika na najtežjem reliju Dakar in se je v njegovem arhivu nabralo 40.000 fotografij in nešteto zapisov, se je ob podpori prijateljev odločil, da jih strne v knjigo.

Po treh letih dela se je rodil njegov drugi otrok, knjiga Dakar - Dirka na konec sveta, doživetij in pameti, ki ni knjiga o dirki in dirkanju, ampak predvsem o zgodbah iz ozadja. Knjiga na 260 straneh obsega pol milijona znakov, 450 fotografij in stane sploh ne predragih 29 evrov. Slovensko različico lahko kupite v vseh boljših založbah ali preko spleta, kjer vas bo skupaj s poštnino stala še evro manj. Izšla je tudi v angleškem jeziku, a jo je že v celoti odkupil največji pokrovitelj, Henkel.

Še to: knjige ni podprla nobena znamka iz avto-moto branže, organizator dirke A.S.O pa za to knjigo bojda sploh ne ve. Zato si je David lahko privoščil pisanje brez olepšavanj in opisal dirko takšno, kot je - lepa in strastna, umazana in krvava. Zato boste lahko brali o stvareh, o katerih se navadno (še posebno s strani dirkaških ekip in organizatorja) molči: tudi o pokvarjenih dirkalnikih in smrtnih žrtvah.

Dober izdelek!

Matevž Hribar

Dakar - David Stropnik