Red Bull Romaniacs, prolog in 1. etapa

17. 8. 2009 | Matevž Hribar
Deli

Na prologu zgorel motor, presenetil novinec Galindo-Arbones. Včeraj se je na prvi 155-kilometrski preizkušnji najbolje znašel Chris Birch. Močna ofenziva BMW-jev in Husabergov!

Španec Xavier Galindo-Arbones (KTM) je pred 9.000 gledalci presenetil na prologu v mestu Sibiu. Na izjemno težkem poligonu je bil hitrejši od lanskoletnega zmagovalca Grahama Jarvisa (Sherco) in nemškega junaka na BMW-ju, Gerharda Forstera. Slednji upa, da bo enduroreli postregel s čimbolj navigacijsko zahtevnimi potmi, saj se je lani prav on na brezpotjih najbolje znašel.

Endurokros poligon je bil letos zasnovan nekoliko drugače, večinoma brez lesenih preprek, ki bi v deževnem vremenu postale neprehodne. Vseeno je ta preizkušnja prvega dne hudičevo težka, kar je potrdil tudi novinec na romunski dirki, Jimmy Lewis, ki po novem jezdi Husaberga FE 390: »Tole izgleda težje od vsega, čemur v ZDA rečemo endurokros.« Ogenj in dim, viden v videu, ni pirotehnična popestritev organizatorjev, ampak goreč motocikel grškega dirkača Georgea Kinonasa. Kot pravijo viri direktno iz Romunije, so motocikel po nekajurnem servisnem posegu že pripravili na dirko!

Na včerajšnji dirki pa so se stvari rahlo obrnile. Od jutranjega štarta ob 6.00 do popoldanskega prihoda nazaj v Sibiu je 155 kilometrsko pot najbolje obiral Chris Birch (KTM), sledila pa sta dakarjevec Cyril Despres (KTM) in Andreas Lettenbichler (BMW). Vodilni je povedal, da je bila pot zelo dobro označena in da ni imel preitranega dela z navigacijsko napravo, zato je lahko vozil z zelo hitrim tempom. Despres je izbral pretrd 'mousse' (gumijasta pena namesto zračnice) in je šele po postanku v servisni točki vozil tako, kot zna. To je bil po dveh letih zanj prvi enduroreli in pravi, da ga je prvi dan pošteno izmučil. Sproščeni Lettenbichler je navdušen nad tereni in kljub temu, da se je nekajkrat izgubil, je nad dirko navdušen.

Več fotografij lahko najdete na spletni strani www.redbullromaniacs.com, kjer prek aplikacije 'live tracking' lahko spremljate tudi trenutne položaje vseh dirkačev.

Rezultati PROLOG, 15.8.2009

1. GALINDO ARBONES Xavier, ŠPA, KTM 250 EXC

2. JARVIS Graham, VB, Sherco

3. FORSTER Gerhard, NEM, BMW G450X

4. LETTENBICHLER Andreas, NEM, BMW G450X

5. BIRCH Chris, NZ, KTM 300

6. DESPRES Cyril, FRA, KTM

7. SEYDOUX Lionel, ŠVI, KTM 250

8. BRANDAUER Erich, AUS, Husaberg FE 570

9. BOLTON Paul, VB, KTM EXC

10. FAJA BELTRAN Melcior, ŠPA, Gas Gas

11. LEITNER Johann, AUS, GAS GAS

12. HAPP Dieter, AUS, HUSABERG

13. CURTIS Darryl, JAR, KTM 300

14. ZAVALA Jesus, MEX, Husqvarna 250 WR

15. LEWIS Jimmy, ZDA, Husaberg FE 390

16. EIGL Klaus, AUS, KTM

Neuradne rezultate z dirke prvega dne (16.8.2009) lahko najdete tule.

Matevž Hribar

foto: www.redbullromaniacs.com